Atenţie, absolvenţi: Ce trebuie să faceţi pentru a obţine indemnizaţia de şomaj şi care sunt beneficiile statutului de şomer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţele AJOFM (Foto Arhivă)
Absolvenţii sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţele AJOFM (Foto Arhivă)

Cei care finalizează în acest an cursurile, care nu îşi continuă studiile şi nici nu reuşesc să obţină imediat un loc de muncă sunt aşteptaţi la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) pentru a se înscrie în rândul şomerilor luaţi în evidenţă.

Absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului, respectiv nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.
Se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la AJOFM Tulcea ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi în condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.
Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se întelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
Indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte pentru o perioadă de 6 luni şi este în valoare de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură data, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.
Absolvenţii înregistraţi la AJOFM Tulcea pot beneficia din bugetul asigurărilor pentru şomaj de prime de încadrare, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.
Absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Dreptul se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectivă să îl solicite agenţiei judeţene unde a fost înregistrat în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.
Cine nu poate obţine indemnizaţie de şomaj
Nu beneficiază de aceste drepturi absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu, absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ, absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă, absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează.
Totodată, persoanele care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, deci inclusiv absolvenţi, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.
De asemenea, persoanele care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.
Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.
Burse şi cursuri de formare profesională
În luna septembrie, AJOFM Tulcea organizează bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi (la care pot participa şi alţi şomeri).
De asemenea, absolvenţii care îşi caută un loc de muncă pot participa la programe de formare profesională care să le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii. Programele de formare profesională asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Accesul la programele de formare profesională se face în urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere.
Absolvenţii înregistraţi, indemnizaţi şi neindemnizaţi, beneficiază gratuit de serviciile de formare profesională, respectiv: beneficiază de pregătire teoretică şi practică pe toată durata cursului şi pot susţine gratuit, de cel mult două ori, examenul de absolvire al acestuia. Totodată, beneficiază de rechizite şi materiale de instruire, echipament de protecţie (dacă este cazul), abonament de transport în comun, după caz, decontarea cheltuielilor de transport, consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului.
Iată de ce acte ai nevoie pentru a participa la aceste cursuri: buletin (carte de identitate), copie şi original, certificat de naştere (xerocopie şi original), certificat de căsătorie (xerocopie şi original), dacă este cazul, dovada absolvirii studiilor (adeverinţe, certificat, diplome), documentul medical care să ateste că persoana este aptă din punct de vedere medical, adeverinţă de venit emisă de Direcţia Generală a Finanţelor Publice, recomandare în urma activităţii de informare şi consiliere profesională.
Cum te înscrii în rândul şomerilor
Absolvenţii care doresc sprijin pentru găsirea unui loc de muncă se pot înregistra la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din raza teritorială unde îşi au domiciliul/ reşedinţa. Actele necesare pentru înregistrare: carte de identitate (copie),  adeverinţa de la medicul de familie, cu menţiunea că este apt de muncă, actul de absolvire a formei respective de învăţământ, în original şi copie.
Absolvenţii care se află în evidenţa agenţiei judeţene pentru ocupare a forţei de muncă din raza de domiciliu/ reşedinţă şi care nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ, într-o perioadă de 60 de zile, pot depune următoarele documente pentru a primi indemnizaţia de şomaj: actul de identitate - original şi copie,  actele de studii şi alte calificări - original şi copie, certificatul de naştere - original şi copie, certificatul de căsătorie - original şi copie (dacă este cazul),  adeverinţa medicală -din care să rezulte că este apt(a) de muncă,  declaraţie pe proprie răspundere că nu urmează o formă de învăţământ, dovada că s-au înregistrat în evidenţele A.J.O.F.M. sau adeverinţa eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidenţele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrarea în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditat sau notificat conform legi,  acte eliberate de organele financiare teritoriale - din care să rezulte că nu realizează venituri.





Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite