Arheologii au descoperit cea mai veche locuinţă din Delta Dunării!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţa descoperită la Mila 23
Locuinţa descoperită la Mila 23

Cercetările arheologice  se desfăşoară în cadrul Misiunii Arheologice Delta du Danube, o iniţiativă româno-franceză susţinută financiar de Ministerul Afacerilor Externe şi Europene din Franţa

O echipă de cercetători români şi francezi a descoperirit amplasamentului unei locuinţe, în fapt cea mai veche construcţie de acest gen cunoscută în prezent pe actualul teritoriu al Deltei Dunării. Cercetările arheologice s-au desfăşurat pe situl de la Mila 23, punctul Taraschina.
„Acest sit, vechi de aproape 7000 ani, constituie cea mai veche dovadă documentată a locuirii umane în zona mai sus amintită. Săpăturile arheologice si sondajele în adâncime indică existenţa unei succesiuni de niveluri de locuire ce formează o stratigrafie de aproape 3 metri grosime“ , spune arheologul Sorin Ailincăi, de la Institutul de Cercetări EcoMuzeale Tulcea.


Informaţii despre strămoşii din Deltă

Campania desfăşurată în luna octombrie a acestui an a condus la descoperirea amplasamentului unei locuinţe, în fapt cea mai veche construcţie de acest gen cunoscută în prezent pe actualul teritoriu al Deltei Dunării. Arheologii din cadrul echipei de cercetare, împreună cu sedimentologul Constantin Haită de la Muzeul Naţional de Istorie a României, au identificat, gratie unor studii amănunţite, numeroase resturi menajere abandonate de membrii comunitătii din epoca cuprului.
Arheologii spun că oate aceste descoperiri permit o mai bună cunoastere a regimului alimentar al acestei populaţii de agricultori şi crescători de animale. Prezenţa unor lame de silex cu urme specifice de utilizare, identificate de Florian Mihail (ICEM Tulcea) si Robin Furestier, demonstrează că agricultura era practicată în imediata apropiere a sitului. Numeroasele resturi de faună analizate de Adrian Bălăşescu şi Valentin Radu (MNIR Bucureşti) indică importanţa pescuitului şi vânătorii în cadrul regimului alimentar al populaţiilor preistorice. Toate aceste studii pot să contribuie la cunoaşterea biodiversităţii existente acum 7000 ani în zona Deltei Dunării şi ne aduc date importante asupra naturii peisajului corespunzător.

O prezenţă de jumătate de mileniu

Primele analize radiocarbon demonstrează că situl din zona Taraschina a fost ocupat de-a lungul unei perioade cuprinse între 4850-4350 BC. Motivele abandonării sale rămân încă necunoscute. O analiză preliminară a eşantioanelor de sol prelevate cu ajutorul unei carotiere în acest an indică faptul că zona din imediata apropiere a sitului este acoperită de doi metri de aluviuni depuse de Dunăre. Echipa de cercetare speră că analizele de laborator vor aduce date suplimentare ce vor contribui la cunoaşterea istoriei populării Deltei Dunării şi a evoluţiei peisajului din această zonă.  
Amintim că cercetările arheologice amintite se desfăşoară în cadrul Misiunii Arheologice Delta du Danube, o iniţiativă româno-franceză susţinută financiar de Ministerul Afacerilor Externe şi Europene din Franţa, Consiliul Judeţean Tulcea şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România. Coordonarea proiectului este realizată de Cristian Micu (ICEM Tulcea) şi Laurent Carozza (laborator CNRS Géode, Toulouse).

 


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite