UPDATE Alertă pentru prevenirea febrei aftoase la Tulcea. Se întruneşte Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mistreţi împuşcaţi. FOTO: Arhivă
Mistreţi împuşcaţi. FOTO: Arhivă

Judeţele care ar putea fi afectate sunt Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj

UPDATE: Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene a transmis, către toţi şefii serviciilor veterinare  ai Statelor Membre un fax de urgenţă, referitor la confirmarea unui caz de febră aftoasă la mistreţi în Bulgaria.
Mesajul conţine primele informaţii transmise de autorităţile bulgare referitoare la apariţia bolii la trei mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la 2 Km de graniţa cu Republica Turcia.
Pe lângă măsurile aplicate pentru reducerea răspândirii bolii. luate de către autorităţile din Bulgaria, Comisia Europeană a aprobat o decizie ce stabileşte, la rândul ei, măsuri interimare de protecţie împotriva febrei aftoase din această ţară. Măsurile impun restricţii privind circulaţia animalelor, a produselor şi subproduselor de origine animală din zona afectată şi zona de protecţie.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a convocat Grupul Naţional de Experţi şi a demarat o analiză de risc, identificând ca principale posibilităţi de răspândire a virusului pe teritoriul României, următoarele căi:

1.    Trecerea mistreţilor sau a altor specii de vânat susceptibile de infecţie cu febră aftoasă din Bulgaria în România, pe cale terestră sau peste unele porţiuni ale Dunării (mistreţii pot migra aproximativ 50 Km pe zi);
2.    Introducerea de alimente de origine animală pentru uz personal, de către transportatorii auto de mărfuri sau alţi turişti ce vin din zona considerată infectată;
3.    Introducerea de alimente de origine animală pentru uz personal, deşeuri de la bucătăriile vapoarelor ce ancorează în porturile româneşti de la Dunăre sau Marea Neagră;


UPDATE
: Marinela Tertiş, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Tulcea, spune că tulcenii nu au de ce să intre în panică, şi asta pentru că toate măsurile pe care le vor lua în viitorul apropiat sunt măsuri de prevenţie:
„Nu avem semnale că boala va ajunge la noi, dar trebuie neapărat să luăm o serie de măsuri de prevenire. Este vorba doar de colaborarea cu vânătorii şi fermierii tulceni, să transmită imediat orice fel de semne de îmbolnăvire la animale“, spune directorul DSVSA.
Boala este una extrem de gravă şi poate avea o evoluţie catastrofală pentru animalele domestice. Este o boală infecto – contagioasă pe care o iau copitatele. În acest caz a pornit de la porci mistreţi, dar se poate extinde la porci domestici, la oi, capre vaci, sau la animale sălbatice. „Febra aftoasă din 2001 din Marea Britanie a fost un adevărat dezastru. Atunci au fost omorâte 6 milioane de animale. Nu cred că va fi cazul acum“, mai spune directorul Tertiş.


Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  a instituit o alertă pentru prevenirea contaminării cu virusul febrei aftoase, cea mai periculoasă boală a animalelor. Asta după ce autorităţile bulgare au depistat un caz de febră aftoasă la mistreţi.
Specialiştii au alertat autorităţile locale din judeţele de risc. „Am primit informaţiile de la Direcţia Sanitar Veterinară. Din câte am înţeles, zona de alertă este destul de departe de noi. Se aşteaptă acum setul de măsuri de la centru, şi vom organiza o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă“, a spus prefectul Vasile Gudu.
Autorităţile bulgare au depistat febra aftoasă la trei porci mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la doi kilometri de graniţa cu Turcia.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite