VIDEO Boroboaţă, copilul controversat cu milioane de fani. Cum ajunge „exemplu de urmat” băieţelul care chinuie pisica şi trage fetiţele de codiţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cântecel animat pentru copii face furori printre preşcolarii din România, ajungând să adune într-un singur an de la publicarea pe Youtube, aproape opt milioane de fani. Povestea lui Boroboaţă, personajul central al cântecelului, a stârnit, însă, controverse, unii părinţi considerând cântecelul şi imaginile nepotrivite.

Boroboaţă, cântecul animat pentru copii realizat de CânteceGrădiniţă.ro, spune povestea unui băieţel „simpatic şi isteţ, dar mereu pus pe pozne”. Astfel, Boroboaţă este prezentat mai întâi ca un băiat cunoscut în tot cartierul, nefiind nicio poznă pe care să nu o fi făcut. Spre exemplu, bunica e supărată pe Boroboaţă „de-aproape acum un an pentru că i-a jumulit cocoşul să-l facă indian”.

Într-o altă secvenţă a animaţiei, copilul este prezentat cum leagă pisica de coadă şi o aruncă de la etajul patru pentru a o învăţa să zboare. Pe „micul Azorică”, Boroboaţă l-a băgat în cadă în timp ce mama şi tata se uită la televizor. Cu băieţii, Boroboaţă se ceartă pe nasturi, iar pe fetiţe le trage de codiţe. Povestea este una cu final fericit pentru că Boroboaţă s-a cuminţit şi „este un copil model”, un „exemplu de urmat” care o face pe bunică să fie mândră de Boroboaţă care este acum „cel mai cuminţel băiat”.

Comentariile aferente filmuleţului de pe Youtube arată că Boroboaţă a stârnit controverse aprinse în rândul părinţilor, unii considerând că animaţia nu este deloc educativă pentru copii. „Ce poate să înveţe copilul vostru din acest clip cu Boroboaţă, care face numai prostii, fără a fi pedepsit, iar la sfârşit primeşte o cupă şi aplauze?  Să nu mai spun de cum arata mama lui, parcă e dintr-un  film porno (...). Şi pe lângă asta mai şi scrieţi ce frumos e videoclipul şi ce comic e Boroboaţă. Mă întreb ce fel de viaţă aveţi?”, scrie un printe la secţiunea de comentarii.

„Dragă realizator al videoclipului, v-aş sugera să schimbaţi vestimentaţia mamei să semene mai degrabă cu o business lady şi nu o fată de club şi ar fi bine ca după fiecare poznă să vedem cum va fi pedepsit ca, de exemplu, să facă curat în coteţul de găini al bunicii, să pieptne pisica,să spele vesela, să facă curat în casă,să spele masina, să vedem şi noi pentru ce a fost decorat. Mult succes”, a scris un alt părinte pe Youtube. „Doamne Sfinte! Părinţi, cum puteţi să apreciaţi acest videoclip care te indeamnă la violenţă... pentru că acest videoclip aşa îi învaţă pe pitici...Nu văd nicăieri vreun semn de remuşcare sau de reeducare. Vă mai miraţi dacă în public copilul vostru se manifestă urât. Ruşine şi dezamăgire”, este o altă opinie referitoare la Boroboaţă.

image

Secvenţă din animaţia Boroboaţă FOTO captură Youtube

În ciuda criticilor, Boroboaţă a adunat şi referinţe pozitive. „Foarte frumos. Fetiţa mea îl adoră”, spune o mămică pe Youtube. „Am un bebe de 9 luni şi când îi pun Boroboaţă ţopăie şi bate din palme”, spune o altă mămică încântată de Boroboaţă. „Felicitări!!! Nu am decât cuvinte de laudă pentru dvs! Nu aveţi idee cât de încântaă sunt. Nu mai zic de copii...Le place foarte mult! Mulţumim pemtru efortul depus!!! Sunteţi cei mai tari!!!”, le transmite o mămică realizatorilor clipului.

Părerea specialiştilor

Specialiştii consultaţi de ziarul „Adevărul” consideră filmuleţul nepotrivit pentru copii. Mai mult decât atât, psihoterapeutul Aurelia Macavei pune sub semnul întrebării utilitatea videoclipurilor pentru copii, pe care le consideră utile doar pentru părinţii care „işi ţintuiesc copiii in faţa tv-ului sau calculatorului ore intregi şi astfel sunt "eliberati" de "povara" creşterii unui copil. „E important să înţelegem că un copil învaţă prin imitaţie, adică învaţă ceea ce vede acasă. Daca contactul dintre el şi părinţi este unul slab, cu multe carenţe, acest copil preia modele de comportament din mediul lui înconjurător”, a subliniat psihoterapeutul, potrivit căruia agresivitatea la copii este normală şi chiar se manifestă până în jurul vârstei de 4 ani, dar părinţii ar trebui să o descurajeze.

„Dincolo de normalitatea agesivităţii, mai există un aspect. Copiii agresivi atrag atenţia celor din jur. Chiar şi în filmuleţ asta se întamplă. Mama este prezentă doar atunci când Boroboaţă mai face câte o trăsnaie. Poate că, acest Boroboaţă, plictisit fiind, mai inventează câte o trăsnaie. Un copil crescut într-un cămin cald, armonios şi cu multă întelegere şi acceptare necondiţionată este un copil vesel şi plin de idei creative, nicidecum agresive. Băieţelul din filmuleţ este un băietel agresiv şi pare că are mai mult de 3-4 ani”, a mai subliniat Aurelia Macavei (foto). 

image

Referitor la cântecelul animat Boroboaţă, psihoterapeutul se întreabă ce şi-au dorit să transmită cei care au realizat acest videoclip. „Iniţial l-am văzut pe Boroboaţă şi ale lui trăsnăi, apoi l-am vazut complet transformat într-un băieţel cuminte, demn de a primi un premiu. Cum asta? Cum s-a petrecut această schimbare? Asta ar fi fost mai interesant de vizionat. Modalitatea prin care mama a reuşit să inducă această schimbare. Iar asta ar fi fost mai de folos mamei decat copilului. Ca şi sugestie, recomand implicarea directă a părinţilor în activităţile copiilor. Jucaţi-vă cu ei, învăţaţi cu ei, desenaţi, coloraţi, stropiţi-vă cu apă şi tăvăliţi-vă prin iarbă. Citiţi-le poveşti şi faceţi împreună deserturile preferate. Nu-i ţineţi departe de aspectele neplăăcute ale vieţii, dar nici nu-i târâţi în propriile voastre frustrări şi angoase. Învăţaţi-i să rezolve conflictele şi problemele şi nicidecum să fugă de ele”, a punctat psihoterapeutul. 

La rândul său, medicul Ioana Vârtosu (foto jos), fondatorul Asociaţiei „Şcoala Mamei Junior” susţine că majoritatea cântecelelor şi poveştilor pentru copii în limba română se bazează pe contraexemple, nu pe exemple pozitive. „Lipsesc poveştile inspiraţionale, motivaţionale. Suntem abundaţi de povştile aşa nu. Putem să luăm orice din literatura noastră. Toate condamnă copiii pentru greşelile pe care le fac, dar nu avem nimic între jocuri sau cântece să motiveze copilul care face o fapte bună”, a spus Ioana Vârtosu. Referitor, la Boroboaţă, cunoscutul medic timişorean a spus că filmuleţul redă nişte chestiuni tradiţionale din creşterea copiilor, fără a corecta unele greşeli.



„E aceeaşi bunică de la ţară care spune că nu este bine, dar nu îl învaţă cum e bine. E mama care îl dojeneşte şi copilul promite că nu o să mai facă niciodată, dar nu am văzut mama care să îi arate să facă altfel. E doar mama care dojeneşte că nu este bine”, a mai spus Ioana Vârtosu potrivit căreia pentru programul de terapie în apă pe care îl derulează a găsit doar două cântecele româneşti pe care să le poată folosi, în timp ce în limba engleză sunt disponibile peste 50 de cântecele, toate punând accent pe partea de motivare şi poziţionare a copilului. 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite