Universitatea Politehnica aniversează 95 de ani. Regele Ferdinand I semna decretul de înfiinţare în 1920

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectotarul Univerit['ii Politehnica din Palatul Lloyd
Rectotarul Univerit['ii Politehnica din Palatul Lloyd

Cu prilejul aniversării a 95 de ani de existenţă, Universitatea Politehnica din Timişoara îşi deschide porţile, prezentând 95 de repere de vizitat.

Între comorile şcolii se găsesc şi minuni arhitecturale, şi muzee tehnice, şi laboratoare, şi demonstraţii ale capacităţii de invenţie şi de cunoaştere. De exemplu, vizitatorul poate vedea cea mai frumoasă sală Art Nouveau din zonă, Sala Senatului Politehnicii, în frumosul Palat Lloyd din centrul Timişoarei. Sau poate să participe la experimente de fizică, să descopere şi să discute cu specialiştii fenomene fizice, în Parcul Rozelor, la Experimentarium TM. Pot vedea primul calculator realizat într-o universitate românească, MECIPT 1 (Maşina Electronică de Calcul Institutul Politehnic Timişoara 1), la Bastionul Terezia. Cu ajutorul MECIPT 1 au fost făcute calculele necesare pentru barajul Vidraru şi pavilionul RomExpo din Capitală.

95 de puncte de interes 

Între cele 95 de puncte de interes mai este un laborator de electronică optică şi holografie, altul de comunicaţii mobile, altul de curiozităţi chimice unde pot fi realizate pasta de dinţi pentru elefant, extinctorul CO2, stingerea şi aprinderea flăcării, schimbarea culorii laptelui şi vulcanul în erupţie. Nu în ultimul rând, cel mai nou obiectiv inaugurat al Politehnicii, Biblioteca, expune 95 dintre cele mai vechi cărţi ale sale – cu publicaţii apărute începând cu anul 1798, cu superbul catalog al prezenţei României la Expoziţia universală de la Paris (1867), când cererea românilor de a expune separat de otomani are succes şi în toate documentele Expoziţiei este trecut numele de România, în loc de Principatele Unite (înaintea vremurilor când ţara avea, într-adevăr, să se numească România). Tot la Bibliotecă pot fi văzute şi primele 95 de cursuri scrise de profesorii Politehnicii. 

Regele Ferdinand I semna decretul regal 
 

Data de 11 noiembrie marchează momentul de început pentru Universitatea Politehnica Timişoara. În 1920, la această dată, regele Ferdinand I semna decretul regal prin care se puneau bazele primei instituţii de învăţământ superior din vestul României. 

Politehnica este astăzi o instituţie de învăţământ şi cercetare avansată, recunoscută la nivel mondial pentru calitatea pregătirii studenţilor, pentru rezultatele obţinute în cercetare şi pentru acordurile şi parteneriatele încheiate în toată lumea. La nivel local, a contribuit la conturarea identităţii Timişoarei, la dezvoltarea comunităţii şi a sprijinit dezvoltarea economică printr-un efort continuu şi susţinut.


Citiţ şi:

Povestea celui mai cunoscut restaurant din Timişoara. Cum a trecut localul de la Cafe-Wien, în anul 1926, la Lloyd

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite