Un ONG din Timişoara şi organizaţii din opt ţări europene, implicate într-un proiect dedicat persoanelor cu dizabilităţi intelectuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Identificarea unor metode de creştere a numărului de persoane cu dizabilităţi intelectuale care au acces pe piaţa muncii. Acesta este obiectivul unei cercetări realizate de organizaţia timişoreană Pro Impact, alături de specialişti în asistenţă socială din opt ţări europene. Cercetarea îşi propune identificarea metodelor prin care persoanele cu dizabilităţi intelectuale pot fi sprijinite să intre pe piaţa muncii.

Organizaţii din opt ţări europene alături de Pro Impact, un ONG din Timişoara condus de şeful Departamentului de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii de Vest, sunt implicate într-un proiect social care vizează o cercetare la nivelul celor opt ţări din proiect pentru a identifica metode prin care inserţia pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale să fie sporită.

Proiectul porneşte de la premisa că persoanele cu dizabilităţi intelectuale întâmpină mari dificultăţi în accesul pe piaţa muncii. Specialiştii implicaţi în proiect atrag atenţia că problema este una serioasă şi persoanele cu diferite dizabilităţi intelectuale întâmpină dificlutăţi, chiar dacă multe dintre ele au capacitatea de a face lucruri deosebite.

„Îmi vine în minte cazul unei foste studente a noastre care pe toată perioada licenţei şi a masteratului a fost o studentă foarte bună. E adevărat că avea un anumit gen de dizabilitate intelectuală şi era destul de vizibil faptul că ea avea o anumită problemă, iar din cauza asta foarte mulţi angajatori erau reticenţi în a o angaja. Ea avea, însă, competenţe deosebite. Şi pe perioada licenţei şi a masteratului era reprezentanta grupei ei. Chiar la realizara lucrarea de licenţă şi dizertaţie, nu numai că şi-a făcut propriile ei lucrări, ci chiar a sprijinit mai mulţi colegi în realizarea lucrărilor. Aceştia îşi găseau loc de muncă şi ea nu a reuşit să îşi găsească loc de muncă, cu toate că problema pe care o avea nu o incapacita la desfăşurarea activităţii”, a explicat Alex Neagoe, conferenţiar în cadrul Departamentului de Asistenţă Socială de la UVT şi unul dintre specialiştii implicaţi în proiect.

În cadrul proiectului derulat în cele opt ţări partener se vor realiza materiale care să vină în sprijinul angajatorilor astfel încât aceştia să ştie cum să identifice potenţialul persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Detalii despre proiect pot fi obţinute pe www.timenet.eu

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite