Un nou caz de casă obţinută prin fals a fost prezentat de viceprimarul Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Stoia, viceprimarul Timisoarei. Foto: Robert Bloanca
Traian Stoia, viceprimarul Timisoarei. Foto: Robert Bloanca

Cărţi funciare falsificate, vânzări multiple ale aceluiaşi imobil, omisiuni intenţionate sau nu în cartea funciară, nume de familii de romi cunoscute în tranzacţii imobiliare suspecte. Sunt ingredientele unei noi poveştio prezentate de viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia, în serialul său legat de ilegalităţile imobiliare timişorene.

Cazul de faţă se referă la un imobil situat pe strada Munteniei din Timişoara, unul cu un teren aferent de mari dimenisuni, deci atractiv. Iniţial naţionalizat, acesta a fost „redobândit” de nişte falşi moştenitori, a fost vândut unei cunoscute familii de romi cu interese în domeniul caselor vechi, toate pe baza unui extras de CF falsificat.
Povestea imobilului respectiv începe în 1917, atunci când Gajdoş Mihai şi soţia, Leontina, au cumpărat o casă şi un teren de 8.000. „Pe CF sunt două înscrieri, grădină, de 8.800 de metri pătraţi, şi casa şi curte pe strada Munteniei 47, zona Bucovina – Mehala. Respectiva proprietate este naţionalizată, spune Stoia, fiind administrată de fosta societate ICRAL.

„Ajungem în anul 2001, încep mânăriile, sub statul român. În 2001 apare o înscriere care nu exista în CF, care spune că în 26 aprile 1990 este intrată Cîrpaci Ana – cu drept de restabilire a situaţiei anterioare prin restituire, respectiv cumpărare. Ce înţelegeţi de aici? Că băiatul de la Cartea Funciară era foarte grăbit şi tulburat de ceea ce face şi din această cauză scrie lucruri absolut aiurea. Ori e restabilirea situaţiei anterioare, în care există alt proprietar, ori este restituire, ori este cumpărare. În 2001 apar în extrasul de CF că s-au întâmplat o serie de chestii în 1990 care nu s-au întâmplat”, a declarat Stoia.

„Ana vinde lui Elena Cîrpaci, se intabulează dreptul de proprietate cu titlul de drept de cumpărare în favoarea lui Cîrpaci Elena, şi în final veţi constata că Ana nu există şi imediat după intră la Cîrpaci Vladimir, prin cumpărare. Proprietarul adevărat, a avut noroc, de fapt lucrase în primărie, şi a avut acces şi la alte surse de informaţii. Aceste CF-uri trucate se găseau la Cartea Funciară, dar mai erau la judeţ CF-urile corecte şi la primărie. Omul a ştiut de unde să le scoată şi face plângere penală împotriva celor care au făcut aceste transferuri ilegale de proprietate şi ajunge în instanţă. Instanţa admite acţiunea civilă formulată şi în consecinţă dispune restabilirea situaţiei anterioare şi radierea din CF, se revine la situaţia de dinainte. Falsurile s-au făcut la Cadastru, se reţine infracţiunea de trafic de influenţă şi determinarea unor oameni să facă ilegalităţi”, vorbeşte Traian Stoia despre acest caz. Cu toate că infracţiunea este dovedită nimeni nu este vinovat în acest caz! Iar aceasta înseamnă că primăria nu poate obţine despăgubiri pe care le-a solicitat pentru folosirea abuzivă a unei proprietăţi a municipalităţii. Cum nu există vinovat...
Ceea ce îl nemulţumeşte pe edil este că în cele din urmă nu s-a găsit niciun vinovat pentru cele întâmplate. Mai mult, Stoia spune că municipalitatea a solicitat plata unor despăgubiri pentru că acea proprietate a fost folosită fără drept, dar judecătorii au concluzionat că nu pot fi acordate.

„Problema mea e nu există niciun vinovat. Prima vânzătoare, Ana, vinde la Elena, şi apoi la Cîrpaci Vladimir – nu Pipi, Dulcea – ăla moare, nimeni nu păţeşte nimic. În sentinţă se spune că respinge acţiunea formulată de partea civilă, Primăria Timişoara, privind despăgubirile. Primăria solicită ca în situaţia în care statul român nu-şi va redobândi proprietatea asupra imobilului inculpata să fie obligată la plata sumei de 896.000 de euro reprezentând contravaloarea terenului, iar în situaţia în care se va dispune restabilirea situaţiei anterioare, prin redobândirea dreptului de proprietate, să fie obligată la plata sumei de 818.000 lei reprezentând taxa de folosinţă a terenului pe perioada 2001-2007. Instanţa, după ce se concentrează foarte puternic, stabileşte aşa: primăria a solicitat obligarea inculpatei la plata unor despăgubiri materiale reprezentând taxa de nefolosinţă a terenului pe 2001-2007, or potrivit probelor existente la dosar inculpata Cîrpaci Elena, a doua care a cumpărat, de la Cîrpaci Ana, a înstrăinat imobilul în 2001, dată de la care ea nu mai putea fi obligată la plata unei asemenea taxe. Ulterior, această obligaţie putea reveni noului proprietar, respectiv Cîrpaci Vladimir, dar instanţa, nefiind sesizată cu privire la activităţile desfăşurate de acesta, nu se poate pronunţa cu privire la acest aspect. Casa se demolează între timp… Practic nimeni nu plăteşte niciun leu, nimeni nu este nici amendat, nici condamnat după ce evidenţa a ieşit la iveală că la CF s-au făcut tot felul de modificări şi înscrisuri dincolo de orice legalitate.”, a declarat Traian Stoia despre situaţia eventualelor despăgubiri.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite