O timişoreancă trăieşte cu valvă de porc "Ferrari" la inimă. Află de ce te scapă acest gen de intervenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica trăieşte cu valvă de porc la inimă
Viorica trăieşte cu valvă de porc la inimă

Medicii de la Institutul de Cardiologie din Timişoara au realizat, în acest weekend, o operaţie în premieră românească, folosind ultimul model de valvă pentru inimă lansat pe piaţă. Viorica Vucicu este una dintre primele trei românce care a beneficiat de această valvă nouă.

Multe din problemele cardiace provin de la deficienţele valvei de la inimă. O metodă clasică de însănătoşire esa operaţia şi  înlocuirea valvei bolnave cu una din metal. Specialiştii au constatat însă că valva mecanică poate fi înlocuită cu succes de o valvă biologică realiztă din pericard de porc sau vacă. Valva folosită cu ocazia operaţiei de ieri de la Timişoara este specială prin faptul că este realizată atât din pericard de porc cât şi de vacă, fiind ultimul model de valvă lansat pe piaţă de firma producătoare. „Acum câteva luni a fost lansat modelul în Canada. Este ca şi cum s-ar lansa ultimul model de Ferrari. Este o valvă nouă, realizată de o firmă care face valve mecanice din 1970", a explicat medicul care a condus echipa de chirurgi, Marian Gaşpar. Potrivit medicului diferenţa dintre valva din metal şi cea din pericard de porc constă în faptul că pentru ultima dintre ele nu este nevoie de trament anticoagulant, fiind recomandată bătrânilor.

„Porcul e mai rezistent"

Unul din pacienţii care a beneficiat de noua valvă este Viorica Vucicu, în vârstă de 72 de ani, din Reşiţa. Femeia a aşteptat nerăbdătoare să intre în operaţie pentru a beneficia de valva care îi va schimba viaţa. „Obosesc foarte repede şi uneori nici nu pot să dorm noaptea. Dacă trebuie să urc scările, nu pot. Am venit la spital şi medicii mi-au spus că trebuie schimbată valva. O să îmi pună una nouă, am înţeles că e de porc sau vacă. Porcii şi vacile se pare că sunt mai rezistente", a spus bătrâna, amuzată în timp ce aştepta să intre pe masa de operaţie.   „Mama mea are 68 de ani. Avea probleme cardiace de mai mult timp, dar acum şase luni am descoperit că are nevoie de înlocuirea valvei. Operaţia a fost un succes şi îi mulţumesc domnului doctor", a spus şi L. Istrate, fiica unei paciente care a fost deja operată. Noul tip de valvă costă între 17.000 şi 20.000 de lei, dar pacienţii nu au plătit nimic, costurile fiind decontate de minister. În viitor, astfel de intervenţii se vor mai putea face, gratuit, în limita fondurilor disponibile. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite