Un timişorean, nominalizat pentru cea mai bună carte a anului în Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Dorian Florescu s-a întors în oraşul natal pentru a lansa romanul "Zara"
Cătălin Dorian Florescu s-a întors în oraşul natal pentru a lansa romanul "Zara"

Scriitorul Cătălin Dorian Florescu, originar din Timişoara, a fost nominalizat cu romanul “Jacob se hotăreşte să iubescă” la Premiul pentru cea mai bună carte a anului în Elveţia.

Cătăln Dorian Florescu s-a născut la Timişoara, însă a emigrat în Elveţia cu părinţii în 1982. A studiat Psihologia şi Psihopatologia la Universitatea din Zürich, iar după absolvire (anul 1995) a lucrat şase ani ca psiholog într-un centru de reabilitare pentru dependenţii de droguri. Din 2001 este scriitor liber profesionst în Zürich.

Romanul “Jacob se hotăreşte să iubească” apărut la Editura C.H.Beck, a fost nominalizat la la Premiul pentru cea mai bună carte a anului în Elveţia. Premiul în valoare de 40.000 de franci elveţieni este oferit de Uniunea editorilor şi a librarilor din Elveţia. Decernarea premiului va avea loc pe data de 20 noiembrie, în cadrul unui eveniment la Basel, la care vor participa toţi cei cinci scriitori nominalizaţi.

Cătalin Dorian Florescu este un povestitor de excepţie, iar cine i-a citit romanele ştie asta. Cariera lui literară, după debutul formidabil cu <Vremea minunilor>, a fost în continuă ascensiune. Iată că ultimul său roman, <Jacob se hotărăşte să iubească>, despre care presa de limbă germană a avut numai cuvinte de laudă, intră în topul celor mai bune cărţi din Ţara Cantoanelor. Se dovedeşte că Banatul este o pepinieră pentru literatura europeanăi”, a declarat scriitorul Robert Şerban, bun prieten cu Cătălin Dorian Florescu

“Jacob se hotăreşte să iubescă” este al cinelea roman scris de Cătălin Dorian Florescu, după “Vremea minunilor”,“Drumul scurt spre casă”, “Maseurul orb”şi “Zaira”, lansat anul trecut şi la Timişoara.

Cartea nominalizată pentru acest premiu de prestigiu va fi lansată anul viitor şi la editura Polirom.

Este o poveste mică şi una mare. Povestea mică e cea a lui Jacob, născut în minoritatea germană, într-un sat bănăţean numit Tomnatic, cu un tată care îl respinge, dictatorial, rău, bogat, care îl trădează ruşilor care vin în ianuarie '45 cu camioanele şi îi iau pe toţi nemţii şi îi duc în Siberia. Când se întoarce acasă, tatăl îl trădează a doua oară, de data aceasta românilor. Dar nu ca să plece fiul ci ca să rămână cu tatăl şi să fie deportaţi în Bărăgan. Este vorba despre marea deportare din anul 1951 din Banat. Într-o singură noapte, vagoanele de tren s-au umplut cu oameni, au fost duşi în Bărăgan şi acolo li s-a dat pământ delimitat cu creta, pe care au fost nevoiţi să îşi construiască locuinţele. E o imagine ireală, ca de vis, ca de coşmar. Povestea mare e istoria căutării fericirii la nivel mare, european. Cartea am terminat-o abia acum două săptămâni”, a declarat anul trecut Cătălin Dorian Florescu.

Citeşte aici interviul acordat de scriitor pentru Adevărul


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite