EXCLUSIV: Un fost judecător dezvăluie cum se cumpără sentinţe în justiţia din capitala Bantului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost magistrat al Judecătoriei Timişoara explică pentru Adevărul cum acţionează clanurile din justiţia din Timişoara ca să influenţeze judecătorii şi chiar să cumpere sentinţe pentru clienţii lor.

Avocatul Carmen Obîrşanu, care a fost judecător al Judecătoriei Timişoara în perioada 1993-1999, susţine că o parte dintre judecătorii de la instanţele din Timiş (Judecătoria Timişoara, Tribunalul Timiş şi Curtea de Apel Timişoara) vând sentinţe pe bani, pentru sex sau pentru a nu-i supăra pe profesorii cu care îşi dau doctoratul. Avocatul, care a renunţat să fie judecător după ce i s-a cerut să dea sentinţe „cu dedicaţie" spune că 50% dintre judecătorii din Timişoara sunt corupţi sau influenţabili, în timp ce cealaltă jumătate dau sentinţe corecte şi aplică legea, şi muncesc foarte mult.

Trei categorii de judecători influenţabili

Fostul judecător Carmen Obîrşanu susţine că în Timişoara există trei categorii de judecători influenţabili: „O parte dintre ei vând sentinţe pe bani sau pe alte foloase materiale, sunt cazuri în care s-au dat sentinţe în schimbul unor favoruri sexuale. Altă categorie de judecători sunt cei care au primit case de la Primărie sau diverse favoruri de la şefi de instituţii şi se simt obligaţi să dea „sentinţe cu dedicaţie" şi sunt extrem de serviabili, sunt preşuri pentru cei care i-au servit. Mai există a treia categorie, a judecătorilor care dau sentinţe „servite" ca să nu-şi supere şefii. Şefii le pot influneţa cariera şi ei nu vor să iasă din rând şi să-i supere pe ceilalţi judecători influenţabili, cu care sunt colegi", a spus avocatul timişorean Carmen Obîrşanu.

Avocatul spune că modalităţile prin care sunt cumpăraţi şi influenţaţi judecătorii, care dau sentinţe la comandă, sunt nenumărate. „Nu puţini avocaţi sunt cei care merg direct în biroul judecătorului, ca să negocieze şpaga. Există clanuri în justiţie. Sunt procurori, poliţişti, judecători, avocaţi, care fac trafic de sentinţe. Avocaţii merg să pledeze în faţa judecătorului care le este rudă. Atunci avocaţii nu îşi spun numele, ci doar casa de avocatură pentru care lucrează", a mai declarat avocatul Carmen Obîrşanu.

Clanurile cumpără sentinţe prin intermediul foştilor judecători

Avocatul mai spune că şefi de clan care fac trafic cu sentinţe judecătoreşti apeleazp la foşti judecători, ieşiţi la pensie, care fac pe intermediarii. „Judecătorii pensionaţi duc banii la judecătorii care lucrează în dosare şi care „vând" sentinţe favorabile şi le fac diverse propuneri pentru sentinţe. Unii cedează şi primesc bani, alţii nu", a mai declarat fostul judecător. „Mai există o categorie de judecători care îşi dau doctoratul, pentru că toţi vor să fie doctor. Ei sunt îndrumaţi la doctorat de avocaţi mai în vârstă, care vin şi pledează în diverse procesului exact în faţa judecătorului pe care îl au la doctorat. Credeţi că judecătorul respectiv dă o sentinţă împotriva şefului său de lucrare?", a mai declarat avocatul Carmen Obîrşanu.

Fostul judecător susţine că nu a vrut să dea sentinţe la comandă
Carmen Obîrşanu spune că ea a renunţat să fie magistrat, pentru că nu a dat sentinţe „cu dedicaţie". „Veneau edili din Timişoara în birourile şefilor Judecătoriei Timişoara sau în birourile şefilor Tribunalului Timiş. Eram chemaţi noi, judecătorii tineri, şi ni se cerea să dăm sentinţe la comandă, cum vor edilii, faţă de care şefii de instanţe erau servili", a spus avocatul Carmen Obîrşanu Ulterior, a fost hărţuită de şefii ei şi a mai rezistat doi ani în sistem, iar în 1997 şi-a dat demisia din magistratură.

„M-au hărţuit, îmi dădeau foarte multe dosare în lucru, mă trimiteau în delegaţii şi mă treceau apoi absentă. Era o şicanare permanentă, era întreţinut un stres permanent, ca să de determine să clachezi şi să se scape de tine. Şi am decis să trec în avocatură", a mai spus avocatul, care susţine că justiţia din Timişoara este controlată de diverse clanuri şi grupuri de interese. Magistratul spune că justiţa din România mai are mult până să dea sentinţe drepte.

„Ca avocat e mai greu, pentru că ai responsabilitate faţă de client. Îi iei banii şi dacă pierzi procesul te simţi vinovat. Ca judecător, poţi să dai orice sentinţă şi nimeni nu te trage la răspundere. Poate să fie scrisă sentinţa şi cu picioarele. Judecătorii doar se plâng fără temei că au mult de lucru, însă nu mi-e milă de ei. Se victimizează. Până nu sunt responsabilizaţi judecătorii, justiţia din România nu o să funcţioneze. Fiecare judecător trebuie să fie responsabilizat şi să ştie că dacă nu dă o sentinţă după lege, poate să fie sancţionat", a spus Carmen Obîrşanu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite