Familia cu 22 de buletine false a pensionarului „James Bond" a luat 32 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milorad Cirici, un pensionar de 65 de ani din Timiş, care avea 12 buletine false cu care a luat credite de la bănci, a fost condamnat la 14 ani de închisoare de judecătorii Tribunalului Timişoara.

Fiica pensionarului „James Bond", Olivera Cirici, de 36 de ani, care a iniţiat afacerea cu buletine false, a luat şi ea 14 ani de puşcărie. Soţia pensionarului, Drenca, a luat patru ani de închisoare. Toate pedepsele sunt cu executare.

Funcţionara de la Serviciul Buletine Timişoara, Viorica Grigore, care a falsificat buletinele, a luat 13 ani de închisoare cu executare. Prima carte de identitate falsă a fost achiziţionată în 2006, după ce fiica lui Milorad, Olivera Cirici (35 de ani), i-a făcut legătura cu Viorica Grigore, care lucra la serviciul de eliberare buletine.

Şpagă de peste 20.000 de euro

Fiica bătrânului „James Bond" are şi ea şase cărţi de identitate false, toate eliberate de acelaşi serviciu. Soţia timişoreanului, Drenca Cirici (59 de ani), a intrat şi ea în horă şi a cumpărat patru buletine false.

„Am plătit între 1.000 şi 1.500 de euro pentru fiecare buletin fals", a declarat pensionarul „James Bond" în faţa anchetatorilor. El a mai povestit cum, pentru fiecare nou buletin, a fost la şedinţe foto în sediul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei. „Femeia îmi spunea la ce oră să mă prezint la Buletine ca să îmi facă fotografii. Identităţile false şi CNP-urile le făcea ea, pe mine mă chema să ridic doar actul de identitate", a mai povestit bărbatul.

Viorica Grigore a confecţionat 24 de cărţi de identitate în perioada 2005-2009,  folosind aparatura de serviciu. Ea găsea nume fictive, apoi căuta în baza naţională de date coduri numerice personale (CNP) care să nu fie atribuite unor persoane reale.

„Fiecare carte de identitate primea un CNP nefolosit. Ca să îşi acopere urmele, funcţionara de la Buletine intra în computerele colegilor, de unde efectua operaţiunile ilegale", a explicat Mihaela Pop, procurorul de caz la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

Femeia ghicea parolele de intrare în sistem ale celorlaţi funcţionari, pentru că cele mai multe cuvinte cheie erau numele copiilor, soţilor sau iubitelor acestora. „Viorica Grigore susţine că prima carte de identitate a falsificat-o la rugămintea unei prietene, Olivera Cirici, care apoi a şantajat-o emoţional şi psihic ca să emită documentele", a precizat procurorul Mihaela Popa, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

Pensionarul şi angajatul de la Evidenţa Populaţiei comunicau prin SMS-uri, iar anchetatorii au intercepatat 500 dintre acestea, care sunt folosite ca probe la proces. Cu cele 22 de buletine falsificate, familia Cirici a colindat toate băncile din Timişoara. „Pentru dosarele de credit erau necesare contracte de muncă şi adeverinţe de venit, pe care le-am făcut alături de fiica mea, Olivera, în numele unei firme în care acţionar unic era soţia mea, Drenca", a mai povestit pensionarul.

Milorad Cirici a falsificat inclusiv ştampila Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, pentru că avea nevoie de contracte de muncă pentru credite. „Semnam şi în locul directorului de la ITM", a mai explicat bătrânul.

Peste 50 de credite

Cu actele măsluite familia Cirici a reuşit să obţină fără probleme peste 50 de credite în valoare de 250.000 de euro (adică aproximativ un milion de lei) de la nouă bănci din Timişoara. Niciun funcţionar nu a făcut vreo sesizare în privinţa falsurilor pentru că a avut ca şi complici inclusiv ofiţeri de credite. Aceştia au primit între 1.000 şi 2.000 de euro. „Cercetările au fost acum extinse şi asupra funcţionarilor bancari care erau complicii familiei Cirici", a precizat procurorul Mihaela Pop.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite