REPORTAJ EXCLUSIV din satul în care a fost prins "Măcelarul din Balcani": localnicii nu au ştiut că au fost vecini cu cel mai căutat criminal de război din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii Adevărul de Seară Timişoara au plecat pe urmele „măcelarului din Balcani". Cel mai căutat criminal de război din Europa a stârnit rumoare în Serbia. Chiar dacă nu ştiau că Mladic Ratko se ascunde în Lazarevo, localnicii sunt furioşi şi cred că se face o mare nedreptate.

De ieri după-amiază, cei 3.000 de locuitori ai micuţei aşezări Lazarevo nu mai au linişte. Comunitatea îmbătrânită a aflat de la televizor că cel mai căutat criminal de război din Europa se ascundea într-o casă modestă din localitate. De atunci, poliţia a pus stăpânire pe fiecare stradă din Lazarevo, iar spiritele sunt încinse. Localnicii sunt revoltaţi de faptul că vecinul lor secret a fost „săltat" de poliţie şi acuzat de genocid. În noaptea de joi spre vineri, pe mai multe clădiri din Lazarevo au fost realizate graffiti-uri cu mesaje de protest faţă de reţinerea lui Mladic Ratko. Majoritatea mesajelor spun că <<Bărbatul pe care voi îl numiţi măcelar e eroul Serbiei.

Poliţia a continuat să păzească şi astăzi casa modestă în care a locuit Mladic Ratko. Pe lângă oamenii legii, şi o serie de localnici au venit să facă „noapte albă" în casa imobilului. În curtea casei se află un tractor şi mai multe utilaje agricole, dovadă că „măcelarul" a trăit din agricultură.


image

„Locuiesc de 15 ani în Lazarevo şi până să aflu că Mladic Ratko a fost arestat la noi în comună eu credeam că îmi ştiu toţi vecinii. Suntem o aşezare mică, unde ştim fiecare vecin iar informaţiile circulă repede. Am mai fost în curtea casei unde se presupune că locuia Mladic, dar niciodată nu am intrat în casă. Un asemenea erou trebuia să locuiască într-o casă mai impunătoare. Poate că lumea în consideră un criminal de război, dar pentru mine e un om bun", a spus Angelca Savejdo, vecina lui Mladic Ratko, care locuia peste drum de aceasta.

Mirarea oamenilor este cu atât mai mare că unii dintre ei l-au mai întâlnit pe Mladic Ratko pe stradă, însă acesta se prezenta cu un nume fals. Poliţia criminalistică din Zrenianin a stabilit astăzi că „măcelarul din război" nu s-a folosit de vreun act fals, însă imobilul în care locuia nu apare pe numele lui, ci pe al unui prieten, care a fost şi el reţinut de poliţie pentru acuzaţia de complicitate.

image
image
image
image

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Gerhald Ernst pe platforma "ideilibere.ro": Cât de periculoasă este viaţa...



Citiţi mâine dimineaţă, în Adevărul, mărturiile sârbilor din Lazarevo, care îl consideră pe Ratko Mladic un erou

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite