Comisar de la Garda Financiară judecat pentru că l-a şantajat pe patronul unei firme din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un comisat de la Garda Financiară Timiş a fost trimis, astăzi, în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a cerut şpagă ca să nu o amendeze pe patroana unei firme şi să nu suspende activitatea societăţii comerciale.


ion Mureşan, comisar superior în cadrul Gărzii Financiare - Secţia Judeţeană Timiş, a fost trimis în judecată pentru şantaj şi denunţătorul său, Maria Sârbu, asociat al SC Pamiskorones SRL Timişoara, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de şantaj.

În data de 23 decembrie 2010, inculpatul Mureşan Ioan, prevalându-se de calitatea sa de comisar în cadrul Gărzii Financiare - Secţia Judeţeană Timiş, la solicitarea inculpatei Sîrbu Maria, a simulat efectuarea unui control de specialitate la un magazin alimentar din municipiul Timişoara aparţinând unui denunţător. Cu această ocazie, a constatat unele abateri de la legislaţia fiscală şi i-a comunicat denunţătorului că acestea sunt sancţionabile cu amendă contravenţională în cuantum de 8.000 lei şi suspendarea activităţii societăţii comerciale.

În realitate, Mureşan Ioan a efectuat acest control în mod formal şi superficial pentru a o determina pe prietena denunţătorului să restituie inculpatei Sîrbu Maria o datorie în sumă de 7.235,54 lei rezultată ca urmare a livrării unor mărfuri a căror contravaloare nu a putut fi achitată în termen. În plus, Mureşan Ioan i-a solicitat prietenei denunţătorului ca în cursul zilei următoare să se deplaseze la sediul firmei inculpatei Sîrbu Maria pentru a-şi plăti datoria iar apoi să vină la locul său de muncă urmând ca, după ce îi va prezenta chitanţa doveditoare a achitării datoriei, va distruge procesul verbal de sancţionare contravenţională.

În continuare, în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, în condiţiile în care denunţătorul era într-o stare de temere indusă de ameninţarea că va fi sancţionat, Mureşan Ioan i-a stabilit denunţătorului termene şi sume fixe şi certe privind modalitatea de achitare a datoriei, care a fost restituită parţial.

La data de 13 ianuarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 14 ianuarie 2011, Judecătoria Timişoara a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Mureşan Ioan (comunicat nr. 17/VIII/3 din data de 14 ianuarie 2011). La data de 19 ianuarie 2011, Tribunalul Timiş a înlocuit măsura arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite