Finanţare de 800.000 de euro pentru un centru dedicat consumatorilor de droguri, ratată din cauza birocraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul pentru consumatorii de droguri trebuia să fie în clădirea fostului Oficiu de Cadastru
Centrul pentru consumatorii de droguri trebuia să fie în clădirea fostului Oficiu de Cadastru

Un centru de asistenţă a consumatorilor de droguri, care urma să se deschidă pe strada Vasile Alecsandri din centrul Timişoarei, a rămas un simplu proiect pe hârtie pentru că autorităţile de la Bucureşti au făcut ping-pong cu Agenţia Naţională Antidrog, pe care au mutat-o de la Ministerul de Interne la Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Agenţia Naţională Antidrog Timiş a reuşit să obţină un proiect în valoare de 800.000 de euro, finanţat integral din bani europeni. ANA nu a reuşit să semneze contractul de primire propriu-zisă a fondurilor, deoarece guvernul a hotărât să reorganizeze instituţia. Astfel Agenţiei Naţionale Antidrog i s-a luat personalitatea juridică din 1 martie 2009 până la 1 septembrie 2010, timp în care reprezentanţii instituţiei nu au fost abilitaţi să semneze legal niciun document. Prin urmare, timp de un an şi jumătate, până guvernul s-a hotărât cum să reorganizaze instituţia, toate proiectele cu finanţare european au fost ratate, pierzându-se astfel milioane de euro din bani europeni.

Una dintre "victimele" birocraţiei a fost centrul de asistenţă a cosumatorilor de droguri, care urma să fie construit din bani europeni din Timişoara. Proiectul a obţinut finanţarea de 800.000 de euro, dar când iniţiatorii au fost invitaţi să semneze contractul cu Phare, Agenţia Naţională Antidrog a rămas fără personalitate juridică. "Nu aveam dreptul să semnăm contracte. Astfel am pierdut finanţarea. Partenerii europeni au aşteptat timp de o lună, dar Agenţia Naţională Antidrog nu a avut personalitate juridică timp de un an şi jumătate", a declarat Mihaela Tomiţă, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog.

ANA este dată în judecată de primărie

Înainte să afle că nu poate să acceseze banii, ANA a închiriat de la Primăria Timişoara un sediu, ca să demonstreze finanţatorilor că are locaţie pentru viitorul centru de asistenţă a consumatorilor de droguri. În renovarea sediului urmau să fie investiţi 300.000 de euro, din finanţarea totală de 800.000 de euro. Pentru că proiectul nu s-a mai realizat, Primăria Timişoara a dat în judecată Agenţia Naţională Antidrog, pentru o datorie de 2.000 de lei. Banii reprezintă chiria pe care filiala timişoreană a A.N.A o datorează Primăriei Timişoara pentru un spaţiu insalubru, al fostului Oficiu de Cadastru, de pe strada Vasile Alecsandri. Acolo unde urma să fie amenajat un centru de asistenţă a cosumatorilor de droguri din bani europeni.

„Primăria ne-a închiriat un spaţiu pentru cinci ani. Noi trebuia să îl amenajăm în baza unui proiect cu finanţare europeană. Proiectul nu s-a mai concretizat, iar noi am reziliat contractul cu Primăria Timişoara. Însă documentele prin care s-a reziliza contractul probabil că s-au rătăcit pe drum, în circuitul birocratic, iar primăria ne-a dat astfel în judecată", a declarat Mihaela Tomiţă, şeful filialei timişene a Agenţiei Naţionale Antidrog.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite