Metode de educaţie cum n-a văzut Banatul. Cu ce îi atrag şcolile străine pe tinerii timişoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile din străinătate au pornit la vânătoare de studenţi români la Timisoara. Profesori cu experienţă în companii, cursuri ţinute pe Facebook sau tutori pentru studenţi fac parte din ofertele şcolilor străine prezente ieri la Romanian International University Fair (RIUF).

La universitatea în care studiază Christian Vancea, ştiinţele aplicate se învaţă mai mult prin proiecte practice decât prin prelegeri, cu ajutorul unor profesori care au mai mulţi ani de experienţă în companii de top decât doctorate. Accentul se pune pe programele de practică făcute „pe bune” în firme de profil, iar statisticile referitoare la gradul de integrare pe piaţa muncii a absolvenţilor sunt atent observate.

„Studiile arată că 90 la sută dintre absolvenţi îşi găsesc un job în domeniu în primele şase luni de la absolvire, iar 70 la sută dintre ei, în primele trei luni”, a explicat Christian Vancea, student la Universitatea de Ştiinţe Aplicate FH JOANNEUM din Austria. Născut într-o familie de români, Christian este acum în primul an de master şi spune că este mulţumit că în facultate a avut oportunitatea de a lucra în proiecte ancorate în realitate. „Unele dintre aceste proiecte la care am lucrat în facultate au fost şi plătite. Cursurile universităţii sunt gratuite”, a adăugat acesta, înainte ca un grup de elevi de clasa a XI-a să îi împânzească standul amenajat la parterul hotelului Continental, în cadrul Romanian International University Fair (RIUF). La eveniment au participat 43 de universităţi de peste hotare şi instituţii care îi ajută pe tinerii români să studieze în străinătate.

Examene pe net
În cadrul târgului şi-a prezentat oferta şi London School of Business and Finance, universitate premiată pentru inovaţiile aduse în domeniul învăţării prin intermediul Internetului. „Cei interesaţi pot urma cursurile noastre pe Facebook, gratuit. Sunt sume importante de bani, iar oamenii vor să ştie pentru ce plătesc”, a explicat Bojan Manevski, venit la Timişoara ca să prezinte tinerilor oportunităţi de studiu în Marea Britanie. „Studenţii plătesc doar în momentul examinării, când au nevoie de certificări. Examenele se bazează pe proiecte şi mai puţin pe teste propriu-zise”, a adăugat Manevski.

De câţiva ani, Corina Milliex vine în România pentru a le explica tinerilor de aici de ce e important să studieze în afara ţării. „Există programe de masterat de doi ani, dar şi de un an, pentru cei care doresc o nouă specializare. Studentul îşi alege singur parcursul, poate învăţa în mai multe campusuri ale noastre”, a explicat Corina Milliex, coordonator al admiterilor la SKEMA Business School din Franţa.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite