Serviciul pentru urgenţe 112 este noul „hotline“ pentru timişeni: glumeţii sună de distracţie şi ocupă liniile care pot salva vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipajele de intervenţie sunt puse pe drumuri, în urma unor apeluri false
Echipajele de intervenţie sunt puse pe drumuri, în urma unor apeluri false

Aproape 70 la sută din apelurile date la numărul de urgenţă sunt false, iar fiecare glumă proastă poate costa viaţa unei persoane. Au rămas fără benzină la maşină şi sună la urgenţe – aproximativ unul din trei timişeni care efectuează un apel la serviciul 112 o face din glumă sau distracţie, şi nu pentru că ar avea nevoie de ajutor.

O organizaţie neguvarnamentală a lansat o campanie prin care atrage atenţia timişenilor că fiecare apel fals la urgenţe poate pune în pericol viaţa unei persone are nevoie de ajutor. Astfel, din cele 325.000 de apeluri înregistrate de la începutul acestui an în judeţul Timiş, mai puţin de 100.000 s-au dovedit a fi reale. Cele mai multe glume de la urgenţe sunt îndreptate spre Serviciul de Ambulanţă, urmând Poliţia, Pompierii şi chiar şi Jandarmeria. „Derulăm, sub platforma «Parteneriat pentru viaţă», mai multe programe destinate salvării de vieţi omeneşti. Am ales să susţinem această campanie, întrucât trei din patru apeluri la 112 sunt false urgenţe. Campania «O viaţă poate depinde tine!» vine în sprijinul comunităţii pentru a responsabiliza publicul privind folosirea corecta a numărului de urgenţă 112 şi acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă”, a explicat Inaki Berroeta, unul din iniţiatorii campaniei. „Înregistrăm apeluri în care sunt chemaţi pompierii pentru o pisică imobilizată într-un copac, oameni care sunt plictisiţi şi caută un partener de vorbă sau care întreabă cât este ceasul. Prin campanie încercăm să conştientizăm la nivelul populaţiei care sunt exact situaţiile în care se sună la 112”, a declarat aceasta.

Cursuri de prim-ajutor
„Orice apel fals înregistrat la 112 poate întârzia sau chiar determina moartea unei persoane care are nevoie reală de ajutor. În ceea ce priveşte măsurile de prim-ajutor, acestea pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Durează trei minute ca o persoană aflată în stop respirator să moară, cinci minute până la sosirea ambulanţei şi mai puţin de un minut până la deschiderea căilor aeriene printr-o manevră de prim-ajutor“, a explicat dr. Anca Ştefan, Preşedintele Asociaţiei React.
În cadrul campaniei, persoanele interesate să înveţe măsurile de prim ajutor în situaţii de urgenţă se pot înscrie pentru a participa gratuit la cursurile susţinute de paramedicii SMURD.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite