Alina Trastău este funcţionarul public care face bani din muzica populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra lucrează la Primăria Timişoara şi cântă la petreceri, fiind la primul album muzical după ce şi-a început cariera la Festivalul Callatis.

PROFIL
Născută: 4 septembrie 1984, Lugoj
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice
Job: Funcţionar public la Primăria Timişoara

Atunci când nu este la primărie, Alina Trastău îşi petrece timpul în studioul de înregistrări şi la petreceri. „Lucrez în domeniul administraţiei publice locale, încă din momentul în care am terminat facultatea. Îmi place ceea ce fac aici, mai ales că am parte de o echipă tânără, de la  care am avut foarte multe de învăţat. Suntem ca o mică familie şi mă bucur de susţinere din partea lor în ceea ce priveşte domeniul muzical”, a mai spus cântăreaţa.

A început în copilărie
„Cu folclorul am interacţionat pentru prima oară în copilărie. Mi-a plăcut cântecul popular şi mă mândresc cu faptul că în fiecare generaţie din familia mea a existat câte o persoană înzestrată cu talent şi voce”, a mai spus Alina Trastău. Ea a absolvit Şcoala Populară de Artă în 2008, la clasa Anei Pacatiuş, pe care o consideră doamna cântecului popular bănăţean şi care este şi modelul ei în muzică. „Cântecul meu se adresează oamenilor simpli, cu suflet frumos, cu dragoste pentru folclor, pentru tradiţie şi valoare. Un bătrân al satului îmi spunea odată că un lucru este cu atat mai valoros cu cât este obţinut prin trudă, iar fără trudă nimic nu dăinuie în timp. Acum realizez că vorbele sale sunt pe cât de adevărate pe atât de grăitoare”, a mai spus cântăreaţa. Cu toate că de foarte multe ori stă peste program la serviciu, ea merge aproape zilnic la studio şi îşi doreşte să urmeze un master cu specializarea „Interpretare muzicală”, în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj.

Pe scenă la Callatis
„Am participat la Festivalul Callatis, în cadrul galei de folclor, cu o piesă compusă de mine. Am cântat pe scenă alături de o orchestră profesionistă, în faţa a 40.000 de spectatori. Au fost cele mai emoţionante momente din viaţa mea”, a spus Alina Trastău. Primele înregistrări le-a realizat în anul 2005, tot atunci a început şi promovarea sa pe posturile de televiziune. „Am avut colaborări cu foarte multi artişti, solişti vocali şi instrumentişti şi m-am bucurat de încrederea lor, dar şi de sfatul unor specialişti în domeniu, profesori-doctori, realizatori de emisiuni de folclor”, a spus cântăreaţa, care acum se află la primul album. 

Primul album
„Piesa ce dă titlul primului meu  album «În Banat mi-i neamu» reliefează sentimentele mele faţă de locul unde am crescut, faţă de locul sfânt pentru mine numit Banat. Acest album este primul material discografic personal, însă pe piaţă  au fost lansate încă 3 compilaţii cu mine si interpreţi foarte îndrăgiţi din Banat”, a mai spus Alina Trastău.

Întrebări şi răspunsuri

Cine te-a încurajat în cariera muzicală?
Sunt lângă mine persoane adevărate, părinţii şi prietenii. Indiferent de poziţia socială pe care o ocupă, au rămas oameni simpli, cu aceleaşi calităţi minunate. Am învăţat de la ei că cea mai frumoasă calitate a omului este onestitatea şi cel mai grav păcat este mândria. Sunt norocoasă de prezenţa lor în viaţa mea.

Care sunt atuurile unui cântăreţ de muzică populară?
Pe lângă voce este nevoie de o promovare agresivă. Fără promovarea în mass-media şansele de reuşită sunt mai mici şi trebuie să munceşti de două ori mai mult ca să reuşeşti. Se poartă o adevărată bătălie pentru accesul la televiziuni.

Ce-i place
„Ceea ce admir cel mai mult sunt oamenii cumpătaţi şi simpli, care nu uită niciodată de unde au plecat. Sunt tot mai puţini şi oamenii care ajută, dar şi mai puţini care uită să fie recunoscători“.

Ce nu-i place
„Ceea ce urăsc să văd la cei din jurul meu este răutatea gratuită şi avarismul. Eu personal sunt o norocoasă pentru faptul că am dobândit nişte principii foarte sănătoase după care mă ghidez în viaţă“.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite