Mihai Sever a evadat din canal şi vinde ziare la semafor ca să-şi plătească ratele la casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce şi-a petrecut 11 ani din viaţă în canal, Mihai a ieşit la suprafaţă, iar de şapte ani vinde ziare.

PROFIL
Născut: 21 septembrie 1971, Vânju Mare, judeţul Suceava
Experienţă: a trăit 11 ani prin canalele Timişoarei
Job: vinde ziare în intersecţie
Familie: căsătorit, are doi copii

Puţini sunt timişorenii care nu au cumpărat un ziar sau o revistă de la Mihai Sever. De mai bine de şapte ani, bărbatul vinde ziare la intersecţia aflată în apropiere de mall-ul din Timişoara. „Mă trezesc în fiecare zi la patru. Sunt de dimineaţă pe stradă şi plec seara după ce le-am dat pe toate”, a spus Mihai. La sfârşit de săptămână, Mihai stă trei zile, nonstop, pe stradă. „Că sunt -10, că sunt 30 de grade Celsius, eu vin vinerea şi plec duminica de la colţ, pentru că sunt vânzări şi fac bani. Când în vine somnul mă mai pun lângă semafor, dar nu trec două minute şi claxonează vreun şofer să-i aduc ziarul”, a spus suceveanul adoptat de capitala Banatului.

Totul pentru copiii lui
Înainte să vândă ziare în intersecţie, Mihai a cunoscut străzile Timişoarei mai bine ca orice taximetrist. Asta pentru că a trăit pe stradă şi prin canale timp de 11 ani, înainte ca un timişorean să-l ia acasă, să-l spele, să-i dea un loc de muncă şi să gireze pentru el la bancă. „A făcut pentru mine ceea ce poate numai Dumnezeu ar fi făcut. A luat pentru mine un împrumut de 200 de milioane de lei vechi şi mi-a cumpărat o căsuţă cu o cameră unde îmi cresc copiii acum. Cel mare are nouă ani şi ia numai premiul întâi. Cel mic are doi ani. Eu muncesc şi acum la semafor ca să plătesc ratele omului care a avut încredere în mine”, a spus Mihai, care şi-a ales şi nevasta, tot din canal. „Pe Dana o bătea toată lumea şi îşi băteau toţi joc de ea. Eu am luat-o cu frumosu’ şi am iubit-o. Şi ne-am făcut o familie”, a mai spus Mihai.

A scăpat din junglă
În cei 11 ani de viaţă pe stradă, Mihai a făcut de toate. „Spălam parbrize la semafoare şi dădeam din cap, ca să primesc bani. În rest, mă ocupam cu alcoolul şi cu suflatul în pungă. Am trăit şi trei zile fără mâncare, dacă aveam ceva aurolac de tras din pungă”, îşi mai amineşte Mihai. Bărbatul a văzut toate canalele Timişoarei, dar domiciliul şi l-a stabilit lângă canalul de la Parcul Poporului. „Acolo stăteam şi 40-50 de oameni. Acolo am spart o ţeavă şi i-am pus robinet, ca să facem duş. De aia erau cele mai bune condiţii în acest canal şi se îmbulzea multă lume acolo”, a mai povestit fostul om al străzii. „În canal, pentru o sticlă de aurolac era moarte de om. Legea junglei. Toată lumea bătea pe toată lumea. Eu mă bucur că am scăpat de acolo. Mă bucur că am copil mai deştept decât mine, care ştie adunare şi scădere şi care mă ajută să număr banii pe care îi câştig”, a mai spus Mihai.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ai fi dispus să faci ca să nu ajungi din nou în canal?
Aş mânca şi pietre. Ştiu de unde am plecat şi nu vreau să mă mai întorc acolo. Niciun sacrificiu nu e aşa de mare. M-am ridicat şi eu. Nimeni nu ştie cât de greu mi-a fost. Dar dacă mă dau bătut nu am rezolvat nimic. Nu sunt io deştept, dar sunt muncitor.

Care este cel mai mare vis al tău?
Să fac oameni din copiii mei. Din amândoi. Pe cel mare vreau să-l fac muzicant. Ştie să cânte la acordeon dumnezeieşte. Nu a luat nicio lecţie. Se uită la televizor şi învaţă singur. E foarte talentat.

Ce-i place
„Îmi place că sunt încă în viaţă. Că nu am murit încă. Cei mai mulţi dintre colegii mei din canal sunt morţi sau dispăruţi. Nu se mai ştie nimic de ei. Sub asfalt bătălia pentru viaţă e mult mai mare decât deasupra, pe unde trec maşinile şi oamenii. În canal e altă lume”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să nu duc lucrurile pînă la capăt. Acum sunt pe un drum de pe care nu am voie să o iau la stânga sau la dreapta. Viitorul copiilor mei depinde ceea ce fac ei. Le-am luat de toate, după cum pot eu. Vreau ca ei să nu ducă lipsă de nimic, cum am păţit eu”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite