Liceenii timişoreni vor să facă din oraşul de pe Bega, un oraş european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii au scos în evidenţă ce nu merge bine în oraş şi au încercat să găsească soluţii. Elevii şi-au dat întâlnire cu reprezentanţii municipalităţii în încercarea de a ajunge la o colaborare mai bună cu aceştia.

De-a lungul lunii ianuarie, elevi din 15 licee s-au întâlnit pentru a discuta care sunt principalele probleme ale tinerilor care locuiesc şi învaţă în capitala Banatului. Mirela Lupu, de 17 ani, este viceprimar în cadrul Consiliului Local al Tinerilor (CLT) din Timişoara. Alături de colegii ei, dar şi de zeci de tineri din liceele timişorene, eleva a atras atenţia reprezentanţilor municipalităţii asupra lucrurilor care diferenţiază Timişoara de un oraş european. „S-a discutat foarte mult în cadrul focus-grupurilor despre curăţenia oraşului, despre lipsa spaţiilor organizate în care tinerii să-şi petreacă timpul liber, ca de exemplu Casa Tineretului, dar şi despre lipsa informării tinerilor”, a spus Mirela. Liceenii au scos în evidenţă şi faptul că proiectele propuse de ei nu sunt luate în seamă şi nu există niciun sprijin din partea municipalităţii. „Aproape 80 la sută dintre proiectele noastre au fost realizate fără sprijinul Primăriei, multe dintre ele fiind respinse. Noi vrem cumva să schimbăm mentalitatea oamenilor, dar pentru asta e nevoie ca proiectele noastre să fie vizibile”, a spus Bogdan Văcărescu, consilier în cadrul CLT.

Elevii sunt dispuşi să lucreze voluntar
Tinerii au făcut paralele între Timişoara şi oraşele europene şi au subliniat unde mai trebuie lucrat. Elevii şi-au arătat disponibilitatea să participe la acţiuni care ar putea schimba ceva. „Am propus să facem o expoziţie de desene făcute de copii în Parcul Copiilor, pe care să le vindem şi să donăm banii pentru a contribui şi noi la reamenajarea spaţiului.
A rămas doar o intenţie pentru că nu am avut sprijin”, a spus Adrian Zbereanu, de 17 ani, elev la Colegiul Tehnic „Henri Coandă”.  Liceenii ştiu că de la ei trebuie să pornească schimbarea. „Aş fi dispus să mă implic în activităţi voluntare ca să fie oraşul curat, sau tinerii să fie luaţi în seamă”, a spus Alexandru Chiriac, de 16 ani, elev la acelaşi liceu.

Iniţiative promovate
Dezbaterea care a avut loc ieri, dar şi focus-grupurile organizate de CLT fac parte din proiectul „Instigăm la participare!“, pentru care foarte mulţi tineri şi-au arătat interesul. Un alt proiect realizat de CLT este „Cinemateca săptămânală”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite