Ideile trăsnite şi utile ale unui inventator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Remi Rădulescu a inventat un dispozitiv special pentru eliminarea ţurţurilor.

Ţurţurii de gheaţă de pe ştreaşinile clădirilor nu vor mai fi o bătaie de cap pentru timişoreni. Cel puţin, aşa susţine Remi Rădulescu, un timişorean care a inventat un dispozitiv special pentru eliminarea acestora din locurile unde pot reprezenta un adevărat pericol pentru trecători.

Aparatul se recomandă a fi simplu de utilizat, încăpător în spaţii înguste şi chiar portabil. Atinge o greutate de până la10 kilograme şi trebuie racordat numai la apă şi electricitate. Componentele noului dispozitiv, spune Rădulescu, sunt un compresor, o tijă telescopică de diferite dimensiuni şi un electroventil, care funcţionează la presiune foarte mare.

„Vorbim despre o presiune de până la 100 de atmosfere, prin care apa ajunge să fie propulsată prin braţul telescopic, spre gheaţa formată“, a explicat inginerul. Astfel, sloiul de gheaţă va fi tăiat, cel mai probabil, de presiune. Dacă nu, în scurt timp, ţurţurele va cădea singur, având în vedere că în componenţa jetului există clorură de calciu – formula despre care se spune că „mănâncă“ gheaţa.

La concurenţă cu pompierii
Noul dispozitiv este proaspăt înregistrat la OSIM şi trebuie doar asamblat. Bărbatul spune că aparatul va fi gata până la sfârşitul anului. Atunci, principalii clienţi vizaţi vor fi cei de la ISU Banat şi primăriile. „Nu vor mai trebui să vină pompierii să se chinuie să de jos ţurţurii, după ce ajunge lumea în spital, lovită în cap cu gheaţa. Aparatul poate fi utilizat de oricine“, a explicat Rădulescu. Bărbatul spune că preţul unui aparat va fi de sub 1.000 de euro, astfel încât să şi-l poată permite orice instituţie sau societate comercială. Odată ce noul dispozitiv va fi asamblat, timişoreanul spune că va produce zece exemplare, pentru început. „După aceea, vedem cum prinde“, a conchis Remi Rădulescu.

Victorii la Geneva
Timişoreanul este cunoscut pe piaţa internaţională a inventatorilor, după ce a câştigat, în această primăvară, o medalie de argint la Salonul de la Geneva. Atunci, inventase un dispozitiv de detectare şi eliminare a gazelor nocive. Invenţia timişoreanului, concepută pentru salvat vieţi, îşi poate găsi utilitatea în oricare din aceste locuri, pentru că nu doar detectează gazul, printr-un semnal sonor şi luminos, dar îl şi evacuează, fiind astfel unică în lume.

Printre alte invenţii ale lui Remi Rădulescu se numără un captator solar, un concentrator parabolic şi o baterie solară. Remi Rădulescu a participat la Geneva şi anul trecut, cu o invenţie la categoria „sport“ –„hipball-ul“, asemănător cu handbalul, dar pe cai. „Cinci dintre jucători sunt călare şi al şaselea jucător, cel care are rolul de a recupera mingile şi de a le repune în joc, este pe jos“, a explicat Rădulescu.

În vara acestui an, Remi Rădulescu spune că va finaliza un Distilator solar cu recuperare de căldură. Sistemul va fi capabil să producă şi apă caldă menajeră şi distilată, folosind apă şi vapori de apă, fără să consume curent.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite