Pericolul de explozie pândeşte sub asfalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozia de ieri a pus în pericol zeci de copii
Explozia de ieri a pus în pericol zeci de copii

Lipsa unor planuri exacte ale reţelelor subterane din Timişoara pot duce la explozii devastatoare. Problema cea mai gravă este că nimeni nu pare să aibă soluţii. Până acestea apar, mor oameni, iar clădiri întregi zboară în aer.

O conductă de gaz care trebuia să fie la aproape un metru sub pământ şi a fost la doar o palmă sub asfalt a dus, ieri, la un incendiu pe care autorităţile au încercat să îl gestioneze şi să-i limiteze efectele, făcându-l să pară un incident minor. În realitate, problema este mult mai gravă, existând oricând pericolul agăţării conductelor şi provocarea unor explozii.
Până acum, au fost trei incidente grave în Timişoara, trase la indigo, în care două persoane au murit, două au fost rănite şi două case au fost distruse.

Îşi recunosc limitele
Autorităţile nu au soluţii în faţa pericolului iminent. În cazul incendiului de ieri, produs lângă Grădiniţa 33 din oraş, reprezentanţii E-ON Gaz s-au mulţumit să spună că ţeava a fost introdusă sub pământ regulamentar. „Amplasarea branşamentului de pe strada Olimpiadei a fost realizată în conformitate cu normele tehnice în vigoare care vizează amplasamentul conductelor de distribuţie a gazelor naturale în apropierea căminelor de utilităţi”, a spus responsabilul de imagine al E-ON, Florentina Maghiar.
Şeful muncitorilor care au spart ţeava, managerul Aquatim, Ilie Vlaicu recunoaşte că în Timişoara problema reţelelor subterane este una reală. „Gospodăria subterană nu este în totalitate rezolvată şi nici nu se ştie când se va întâmpla asta pentru că necesită mulţi bani”, a spus Vlaicu.
Reprezentanţii primăriei aruncă vina în curtea regiilor. „Nu există o situaţie exactă. Vina este şi a regiilor care trimit datele cu întârzieri mari”, a spus Dorina Purde, consilier la Banca de Date Urbane a primăriei.

Parcare întârziată de o conductă
Haosul din subteran şi-a spus cuvântul şi în proiectul parcării subterane de şase milioane de euro din Piaţa 700. Lucrările nu au început nici acum din cauza unei conducte de apă caldă de pe şantier, despre care nu se ştia că există. „Sunt planuri moştenite. Lucrările noi se introduc în baza de date”, a spus viceprimarul Sorin Grindeanu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite