Emil Constantin, familistul crescut în gară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Constantin
Emil Constantin

„Marius copilu’ străzii”, cum este cunoscut Emil, a fost lăsat în gară de mama sa când avea opt ani şi a locuit acolo timp de 11 ani.

PROFIL
Născut. 21 decembrie 1982, Timişoara
Educaţie. A învăţat să citească din Biblie
Familie. Căsătorit

Povestea lui Emil pare desprinsă dintr-un film cu final fericit. Drama tânărului a început în copilărie, când mama lui l-a abandonat în Gara de Nord din Timişoara. „Stăteam în Cernăteaz şi aveam 11 fraţi. Mama mi-a spus că mergem la un suc şi o prăjitură la gară, dar m-a lăsat acolo”, îşi aminteşte tânărul. Cineva l-a găsit şi l-a dus la poliţie.

Domiciliu stabil pe calorifer
Poveştile cu poliţiştii-băieţi răi nu s-au confirmat pentru Emil. „Mă aşteptam să mă bată, dar mi-au dat de mâncare o felie de pâine cu salam”, mai spune tânărul. Din gara de la Timişoara, Emil a „bătut” trenurile ajutând oamenii la bagaje şi cerşind câte un leu. „Am început să mă car cu trenurile. Din 1990 până în 1991 am stat în gara din Timişoara. În ’92 m-am oprit în Caransebeş, unde dormeam în sala de aşteptare şi ajutam la bagaje”, mai povesteşte Emil.
Pentru că era harnic şi o ajuta pe femeia de serviciu din gara Caransebeş, aceasta l-a dus la Lugoj, dar nu l-a putut ajuta foarte mult, iar Emil a ajuns în ce-a de-a treia gară. „Poliţiştii m-au urcat în tren să plec de acolo, dar am coborât pe cealaltă parte şi acolo am rămas”, îşi mai aminteşte tânărul.
Pentru că nu avea acte şi nici nu ştia cum îl cheamă, băiatul spunea la toată lumea care îl întreba că îl cheamă Marius. De aici a ajuns cunoscut în tot oraşul ca „Marius copilu’ străzii”. Lugojenii l-au simpatizat pe „Marius” şi l-au ajutat cu ce au putut, dar casa tot în gară i-a rămas. Chiar dacă avea bucurie în suflet mai tot timpul, tânărul a avut şi momente de cădere. „Aveam depresii foarte mari. Vara era simplu, dar cum dădea frigul nu aveam ce să fac şi dormeam pe calorifer”, mai spune Emil Constantin.

A primit casă la ora 14.30
Cea mai mare plăcere a lui „Marius” era să ajute oamenii cu bagaje. Astfel l-a cunoscut pe fostul consilier judeţean Ionel Tuţac, care l-a dus la biserică şi l-a ajutat pe băiat. „Eram în gară şi Ionel Tuţac a venit cu un geamantan mare. M-am oferit să îl ajut, iar de atunci am devenit prieteni. Dacă nu era el, nu aveam nici casă, nici nimic”, a mai spus Emil.
În scurt timp, tânărul a ajuns să se învârtă în cercuri importante, ajungând să-l cunoască pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Dan Şipoş, dar şi pe actualul preşedinte Constantin Ostaficiuc. De asemenea, Emil este prieten la cataramă cu Marcel Mihoc sau Titu Bojin. În 2001, băiatul a primit şi o locuinţă în Lugoj de la Biserica Greco-Catolică. Bucuria căminului nu o poate uita. „În întâi noiembrie 2001, la ora 14.30 am primit locuinţa. Eram foarte fericit. Când intram seara în casă nu îmi venea să cred”, mai spune Emil.

Întrebări şi răspunsuri

Anul trecut ţi-ai întemeiat o familie. Cum ai cunoscut-o pe soţia ta?
Tatăl ei m-a auzit la radio într-o emisiune despre viaţa mea, iar în ziua următoare, la 12.43, m-a sunat şi mi-a povestit despre fiica lui din judeţul Arad. M-am dus acolo şi mi-a fost un pic greu la început. Era foarte săracă. În trei săptămâni după ce ne-am cunoscut ne-am căsătorit.

Când a fost cel mai greu pentru tine?
Eu niciodată nu am fost supărat şi nu mi-a fost foarte greu. Când îl am pe Dumnezeu lângă mine nu mi-e greu.

Ce planuri de viitor ai?
Îmi doresc să am un copil şi să încep o şcoală pentru a doua şansă. Am învăţat să citesc din Biblie, dar vreau să îmi perfecţionez cititul şi scrisul.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult politica. De asemenea, îmi place mult de tot să citesc Biblia, dar şi să mă uit la desene animate cu Tom&Jerry”, a spus tânărul.

Ce nu-i place
„Nu îmi place omul care promite şi nu se ţine de cuvânt. Degeaba ajungi într-un fotoliu de deputat, spre exemplu, dacă ai promis ceva şi nu faci. Nu îmi plac nici oamenii care înjură sau scuipă pe stradă”, a mai spus „Marius”.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite