Profitul judeţului Timiş este în creştere: "Bucureştiul şi Ilfovul sunt găurile negre ale economiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria automotive funcţionează foarte bine în Timişoara
Industria automotive funcţionează foarte bine în Timişoara

În urma rezultatelor obţinute din exporturi şi importuri, judeţul Timiş se află pe locul doi, după Argeş - dominat de fabica de la Mioveni. Judeţul Timiş trăieşte bine datorită industriei automotive şi multinaţionalelor germane.

Economistul Nicolae Ţăran a analizat pentru Adevărul rezultatele publicate de site-ul Econtext.ro, care a făcut un calcul și a demonstrat care este valoarea schimburilor comerciale efectuate de fiecare județ din România: exporturi, importuri și diferența dintre acestea. În România, există județe „slabe", dar și județe performante, unde exporturile depășesc importurile, unde rămâne plus după ce se vine ce se produce și se cumpără ceea ce se consumă.

Cel mai profitabil județ este Argeșul, unde exporturile firmelor s-au ridicat la 359.288.000 de euro, iar conform datelor din ianuarie 2012, importurile argeșenilor au însumat 252.767.000 de euro. Rezultă un profit de 106.521.000 de euro. Județul Timiș se află pe locul doi. Exporturile s-au ridicat la 336.707.000 de euro, importurile - 273.540.000 euro, iar profitul a fost de 63.167.000 de euro.

Argeşul domină cu fabrica Dacia de la Mioveni şi activităţile conexe. Acolo se face şi proiectare, marketing şi alte activităţi în domeniul automotive. Este un centru formidabil. Dar, spre deosebire de anul trecut, diferenţa dintre Argeş şi Timiş a scăzut foarte mult. Exporturile de la ei a scăzut cu un sfert, în timp ce în Timiş a crescut. Iar acest trend sunt sigur că va continua pe viitor, Timişul putând deveni lider", a declarat Nicolae Ţăran.

Economia germană din Timiş

Confom economistului, judeţul Timiş trăieşte bine datorită industriei automotive şi multinaţionalelor germane. „Industria automotive este foarte puternică în Timiş, la fel şi cele care realizează component electronice. Timişul este o zonă economic germană. Mai sunt şi firmele italienilor, dar în număr mult mai mic", a mai spus Ţăran.

La polul opus, cel mai neprofitabil este Bucureștiul. Prima lună a acestui an a însemnat exporturi de 556.592.000 euro, importuri de 1.195.698.000 euro și un sold negativ de 639.106.000 euro. „Eu am numit Bucureştiul şi Ilfov gaura neagră din economia românească. Ei importă pentru toată ţara. Îşi asumă PIB-ul, dar deficitul e pentru întreaga ţară. E grav. Foarte multe firme au sediul administrativ acolo. Dau un singur exemplu. O firmă din Ilfov, care importă lubeniţă din Turcia, dar vinde la Timişoara, Cluj şi Iaşi. Cu toate astea, pe hârtie, rezultatele intră la ei", a mai spus Nicolae Ţăran.

Export, pe cap de locuitor

Profesorul Nicolae Ţăran a realizat un top pe regiuni istorice, în care împărţit exporturile pe cap de locuitor. „Argeş este pe unu, urmat de Timiş şi Arad. Bucureşti e pe şapte, iar Cluj pe 19", a mai spus Ţăran.

Citiţi mai multe despre acest subiect pe site-ul Econtext.ro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite