Criza trimite tinerii cu diplome la bandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Doroi se întoarce seara târziu de la jobul pentru care nu avea nevoie să stea patru ani pe băncile facultăţii
Diana Doroi se întoarce seara târziu de la jobul pentru care nu avea nevoie să stea patru ani pe băncile facultăţii

Absolvenţii sunt nevoiţi să facă un compromis şi să accepte locuri de muncă sub pregătirea lor. Era neagră de pe piaţa joburilor îi afectează chiar şi pe foştii studenţii care s-au profilat spre un domeniu foarte căutat, telecomunicaţiile.

Specialiştii în resurse umane se confruntă cu un nou fenomen pe piaţa muncii. Tinerii absolvenţi nu mai au pretenţii şi sunt dispuşi să lucreze ca muncitori necalificaţi. „Sunt nevoiţi să se se reprofileze pentru că nu au experienţă, nu au făcut practică sau voluntariat”, a spus Luminiţa Socaci, specialist în resurse umane în cadrul unei firme de recrutare.
Tinerii încep de jos şi râmân pe acelaşi loc de muncă mai mult timp. „Se angajează ca muncitori necalificaţi pentru a-şi face experienţă în firmă şi pentru a fi avansaţi pe viitor”, a spus recruiterul.

Absolvent la bandă
Diana Doroi are 24 de ani şi, după ce a terminat Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, în 2008, a fost nevoită să se angajeze ca operator de linie la una dintre companiile timişorene. „Mă simţeam ciudat pentru că nu aveam un job cum aş fi vrut, după ce am terminat facultatea, dar am văzut că e un loc de muncă de unde poţi să trăieşti”, a explicat timişoreanca. Chiar dacă diploma ei de absolvent spune că este inginer, tânăra nu a reuşit să obţină un loc de muncă în domeniu.
„Nu mi-am găsit niciun job pentru că nu ştiam limba engleză, nu am avut nici experienţă şi era concurenţă mare. Se cerea foarte multă experienţă”,  a explicat Diana.  Cu toate că acum stă lângă o bandă şi asamblează piese, absolventa şi-a dat seama că există loc pentru mai bine. „Încet, încet mi-am dat seama că îmi place mai mult partea de mecanică, mi se pare mai palpabil”, a explicat timişoreanca. Pentru că a prins gustul muncii şi pentru că s-a obişnuit să facă ceea ce face acum, Diana s-a ambiţionat să promoveze. „Nu am avut inimă să încerc în altă parte. Aş vrea să rămân acolo pentru mai mult timp. Mi-am depus CV-ul şi poate când se eliberează un post o să am o şansă să fiu inginer”, a povestit Diana.

sd
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite