Sandra Duiuleasa experimentează cu substanţe chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandra Duiuleasa
Sandra Duiuleasa

Eleva de nota 10 este implicată în proiecte extraşcolare şi se mândreşte cu premii la concursuri naţionale şi internaţionale de chimie şi biologie.

PROFIL
Născută. 17.05.1993
Educaţie. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional Bănţean
Experienţă. Menţiune la concursul internaţional Alpia Adria şi la Chimexpert

Veselă şi mereu zâmbitoare, Sandra Duiuleasa povesteşte despre pasiunea ei pentru chimie. „Era relativ interesantă şi chimia anorganică, dar nu puteam face legătura cu ceva concret din viaţa de zi cu zi. Chimia organică, chiar dacă am început să o studiez doar de anul acesta, mi se pare mult mai interesantă pentru că înţeleg mai uşor ce se întâmplă. Totul are o logică, o continuitate”, a explicat eleva.

Premii şi reuşite
La nici 17 ani, tânăra, eleva a Colegiului Bănăţean din Timişoara se joacă cu diferite substanţe, colorate sau nu, pentru a observa reacţiile şi pentru a învăţa din practică. „Îmi place când ceva pocneşte şi sunt foarte atentă la experimentele pe care le facem împreună cu doamna profesoară. La fel, îmi plac toate combinaţiile de culori pe care pot să le realizez din diverse substanţe”, a spus Sandra. Încă din primii ani pe băncile şcolii, Sandra a fost activă şi s-a implicat în tot felul de proiecte. „Am participat la concursuri şi în şcoala generală, dar de când am ajuns la liceu totul mi se pare mai intens, mai interesant”, a povestit tânăra.
Pasiunea ei pentru chimie şi biologie s-a reflectat în rezultate exemplare la concursuri internaţionale la care i-au fost testate cunoştinţele. „Am luat menţiune la un concurs internaţional, Alpia Adria, unde am avut o probă practică şi una scrisă din materia de biologie din toţi anii de liceu”, a explicat eleva timişoreană.
Mai mult, ea se poate mândri şi cu un premiu naţional la Chimexpert, unde tot ce ştia ea despre chimie a fost verificat. „Nu mi se pare deloc greu de înţeles pentru că am reuşit să fac o conexiune între chimia anorganică şi cea organică. Este vorba doar de cum înveţi şi de cât de mult îţi place”, a spus tânăra. Sandra nu uită de pasiunea ei pentru experimentele chimice nici când ajunge acasă. Este atentă la tot ce se petrece în jurul ei şi încearcă să observe fenomenele chimice în cele mai comune gesturi. „Eu întotdeauna îmi pun foarte multe întrebări şi chimia m-a ajutat să răspund la multe dintre ele”, a mărturisit adolescenta.
Sandra spune că interesul ei pentru chimie este datorat şi profesoarei sale. „Cred că doamna profesoară m-a determinat să fiu aşa atrasă de chimie pentru că ea este foarte pasionată şi transmite o stare de energie şi mereu mă împinge să lucrez”, a mărturisit eleva. Sandra Duiuleasa şi dedică, aproape în fiecare zi alte câteva ore din timpul ei liber pentru a putea studia în plus la materia care o pasionează atât de mult.

Întrebări şi răspunsuri

Ce te-a surprins în schimburile de experienţă în care ai fost?
M-a şocat faptul că, în Italia, elevii ştiua mult mai puţină engleză decât noi. Aproape toţi au fost impresionaţi de cât de bine ne descurcam noi în engleză.

Ce te nemulţumeşte la şcoală?
Nu-mi place că lipsesc foarte multe materiale didactice, cam la toate materiile. În plus, cred că şi sistemul de învăţământ şasă de dorit. E foarte multă informaţie livrată en-gross, pe care noi trebuie să o reproducem la şcoală. Se învaţă totul prea mecanic din cauza asta.

Ce-i place
„Îmi place vara, când e cald, când merg la mare, când avem schimburi de experienţă cu tineri din alte ţări. Îmi place să ascult muzică şi, cel mai mult, după o zi încărcată, îmi place să vorbesc cu mama despre ce e bine şi ce nu“.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii făţarnici, cei care în faţă îţi zâmbesc şi pe la spate doar ei ştiu ce vorbesc. Nu îmi place când plouă“.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite