Reacţii la Timişoara după legea care permite uciderea maidanezilor: "E o lege tâmpită!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii vagabonzi din oraş sunt sterilizaţi şi microcipaţi
Câinii vagabonzi din oraş sunt sterilizaţi şi microcipaţi

Guvernul a decis să permită eutanasierea, dar timişorenii preferă alte soluţii. Deputaţii au votat ieri legea care permite eutanasierea câinilor comunitari. Legea stabileşte că maidanezii pot fi ţinuţi timp de 30 de zile în adăposturi, apoi autorităţile locale pot decide ce se întâmplă cu ei, să îi castreze sau să îi eutanasieze.

Primăria Timişoara, în parteneriat cu mai multe ONG-uri, aa decis deja soarta câinilor fără stăpân, demarând încă din această vară o campanie de strelizare. „Mă aşteptam la această lege. S-a transmis celor 3.500 de consilii locale să facă ce cred de cuviinţă în cazul câinilor fără stăpân. Normal ar fi fost o lege unitară la nivel naţional. Noi am pregătit deja terenul”, a spus Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei.

Cu legea în mână, reprezentanţii primăriei vor convoca pentru luna decembrie o întâlnire cu proprietarii de câini, crescătorii, veterinarii şi reprezentanţii ascociaţiilor chinologice. „Trebuie să discutăm civilizat, să vedem ce este cel mai bine pentru Timişoara. Important este să ne gândim la tot judeţul, pentru că majoritatea câinilor vine din zonele periurbane”, a mai spus Orza.

„E o lege tâmpită”
Reprezentanţii ONG-urilor au primit cu tristeţe aprobarea acestei legi. „Sunt foarte dezamăgită. E o lege tâmpită. Aşa nu scăpăm niciodată de maidanezi. Cei care vor adopta soluţia eutanasierii nu vor stopa înmulţirea câinilor, ci vor băga bani în buzunare. Sterilizarea tratează cauza şi efectul şi conduce la dispariţia pe cale naturală a câinilor străzii”, a spus Mihaela Graure, preşedintele Fundaţiei Pet Hope.

În mod normal, o sterilizare costă între 200-400 de lei, însă pentru campania care a demarat la Timişoara există un preţ special, în jur de 80 de lei, şi se face în cabinetele veterinare partenere şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole. Primăria pune la dispoziţie spaţiile pentru adăpostirea temporară a câinilor sterilizaţi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite