PORTRET: Vali Potra, toboşarul de la Blazzaj, ţine ritmul şi la conservele cu zacuscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vali Potra

Vali Potra, toboşarul trupei Blazzaj, este responabil zonal la o firmă care produce zacuscă şi murături. Muzicianul are timp să fie şi adminsitrator la clădirea în care a funcţionat cinematograful Melodia.

PROFIL
Născut: 03.10.1964, Salonta
Studii: Facultatea de Construcţii Hidraulice
Experienţă: Impact, Abra, Arca, Blazzaj, A.G. Weinberger
Familie: Divorţat. Are un băiat de 9 ani, Tudor Bogdan.

Vali Potra face parte dintr-o familie de aristrocaţi ruşi. Bunicul din partea mamei sale s-a născut în Rusia, iar la Revoluţia Bolşevică a fugit mai întâi în Basarabia, iar după război, în România. „Bunicii s-au stabilit la Pâncota. Înclinaţia pentru muzică vine de la bunicii mei, pentru că la ei era la modă ca copiii să ştie să cânte la un instrument”, a spus Vali Potra.
În clasa întâi, Vali a îmbrăţişat pianul. La liceul de muzică s-a înscris doar din clasa a V-a, când s-a stabilit cu părinţii la Timişoara. „Nu puteam să fac pian la şcoală, pentru că era nevoie să încep din clasa I. Instrumentele cu corzi nu îmi plăceau, pentru cele de suflat nu aveam fizic, aşa că am ales percuţia. Aşa a început totul”, a adăugat Potra.


Când a fost pus să aleagă liceul, adolescentul ar fi putut ajunge la Iaşi, Cluj sau Bucureşti. Pentru că ştia că are nevoie de pile să ajungă la una dintre aceste şcoli, a decis să dea examen la Liceul de Informatică. „Am zis să fac un liceu care să mă ajute pentru facultate”, a afirmat toboşarul.
Prima trupă în care a cântat a fost în perioada „Info”, la 16 ani. Formaţia s-a numit Impact şi cânta hard-rock cu piese de la Black Sabath, Deep Purple, ori Judas Priest. „Era în 1980. Cristi Podratzchi a dat un anunţ în revista Orizont, la rubrica lui Petru Umanschi”
, a mai povestit Potra.


image

Liderul de vârstă din Blazzaj

În 1986 a trecut la formaţia Abra, cu care a scos un album în 2003, după 13 ani de la plecarea lui Adrian Dinu şi Cristi Podratzchi în Germania. Cu Abra a câştigat multe premii la festivalurile studenţeşti. Vali Potra este cel mai în vârstă muzician din Blazzaj. „Următorul e cu zece ani mai mic. Cred că originalitatea Blazzajului este dată de faptul că venim din zone muzicale diferite”, a mai spus muzicianul. Acesta a făcut parte şi din trupa de acompaniament a celui mai cunoscut bluesman din România, A.G. Weinberger.

Director, administrator şi muzician

Vali Potra nu se ocupă doar de muzică. El este director zonal la o firmă româno-germană care produce zacuscă, murătură şi varză autohtonă. „Produsele se vând în Germania, Italia şi Spania. Urmează să deschidem o fabrică lângă Timişoara”, a adăugat Potra.
Muzicianul mai este administrator şi în clădirea fostului cinematograf Melodia, care a fost retrocedată. „Sunt acum zece spaţii comerciale şi 15 apartamente”, susţine Potra. Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns, mai are o preocupare. Colaborează cu o firmă care se ocupă cu instalaţii de sonorizare şi organizare de concerte.

image

Întrebări şi răspunsuri

Cum reuşeşti să faci atâtea lucruri?
Fac ce îmi place. Nu ştiu ce este stresul. Eu mă simt mereu ca în concediu, dar spun că din când în când am câte ceva de rezolvat. Mi-am aranjat astfel viaţa ca să pot dirija tot.

Care sunt trupele tale preferate?
Am rămas fidel pop-rockului. Sunt fan Sting, Queen, Peter Gabriel, Phill Collins, Tina Turner. Nu am avut un idol ca şi toboşar.

Ce trebuie să aibe un toboşar?
Ureche muzicală, talent şi să muncească mult. Dacă ai început de mic, de pe la 12-14 ani, totul devine uşor. Se formează încheieturile, nu mai oboseşti pentru că ştii cum să ţii beţele.

Ce-i place
„Îmi place viaţa şi să cânt pe scenă. Puţini ştiu că mai am un mare hobby, şofatul. Mi-a plăcut dintotdeauna, dar lumea mă ştia doar din prisma muzicii. Dacă un prieten pleacă în Germania şi mă întreabă dacă am chef să merg cu el, mă duc doar să şofez”, a declarat Vali Potra.

Ce nu-i place
„Multe nu îmi plac. Mârlănia, minciuna şi prefecătoria. În domeniul muzicii, pot spune că detest promovarea non-valorilor. Din păcate, acest lucru este la modă la noi”,  a mai spus Potra.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite