JURNAL DE CRIZĂ Bătrâni timişoreni băgaţi în datorii pentru medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânii sunt nevoiţi să ia împrumuturi ca să acopere neajunsurile pensiei. Pentru 1.000 de lei, rata durează un an. Această variantă este vitală pentru 2.000 de timişoreni care au nevoie de medicamente.

Pentru Mihai Todosie, în vârstă de 73 de ani, fiecare dimineaţă începe cu gândul la ziua de mâine. Pensia timişoreanului e mică şi nu ajunge întotdeauna pentru cele 30 sau 31 de zile ale lunii. De îndată ce se vede cu banii în mână, bunicul îşi plăteşte dările către stat, după care îşi cumpără alimente la preţ redus.

„E tot mai greu. Am reuşit să strâng câţiva bănuţi şi mi-am montat o centrală termică pe lemne. Degeaba am centrală, dacă nu am şi lemnele necesare pentru încălzire. Trebuie să mă împrumut şi nu îmi este uşor”, spune bunicul.
Viaţa lui Mihai Todosie seamănă izbitor cu a celorlalţi 17.000 de pensionari care locuiesc în Timişoara, conform ultimului recensământ. O parte dintre persoanele de vârsta a treia cotizează de mai mulţi ani la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), unde la o cotizaţie lunară de 10 lei, fiecare membru are dreptul să facă împrumuturi anuale de până la 1.000 de lei.

image

2.000 de împrumutaţi
„Degeaba a fost bănăţeanul harnic o viaţă întreagă, dacă pensia e mică. De când cu creşterea TVA-ului şi acutizarea crizei economice s-a înregistrat o creştere a numărului de împrumuturi. Cele mai multe sunt de 1.000 de lei, dar avem şi excepţii de membrii care ne solicită şi 7.000 de lei. Mai toate ratele vin de pe urma crizei”, explică Mihail Pungă, directorul CARP. În prezent, aproape 2.000 de pensionari au o rată la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, dobânda anuală fiind de opt la sută.

Împrumuturi pentru excursii la Adriatică
Dacă cei mai mulţi îşi fac rate la CARP ca să facă rost de bani pentru pregătirile de iarnă şi plata medicamentelor, unele persoane de vârsta a treia din Timişoara i-au bani împrumut ca să plece în excursii. „Cu cei 850 de lei împrumutaţi plec cu colegii din CARP la Budva, pentru şapte zile. Vedem noi pe urmă cum plătesc rata”, spune Eugenia Georgescu, în vârstă de 76 de ani. Grupul pensionarilor care va pleca în excursie la mare numără 30 de persoane.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite