Nodul de jumătate de kilogram extras printr-o incizie de numai un centimetru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La câteva zile după ce a fost operată de o tumoare de jumătate de kilogram, pacienta s-a întors la o viaţă normală. Chiar dacă locuieşte în Polonia, femeia a preferat să fie operată de medici timişoreni care să folosească ultimele tehnici.

Fibratoza multiplă putea să îi pună capăt zilelor Anei Dragu dacă femeia nu ar fi fost operată la Timişoara. Plecată din ţară de mai mulţi ani, femeia a descoperit că are mai mulţi noduli la uter, dar nu a băgat în seamă schimbările. După câteva luni, pentru că nu se simţea bine, Ana Dragu a solicitat o examinare din partea unui medic specialist polonez care i-a dat vestea: risca să îşi piardă funcţiile de reproducere din cauza nodulilor care s-au transformat într-o tumoare de jumătate de kilogram.

Tehnologie performantă

„Greşeala mea a fost că nu am acţionat atunci când am simţit primii noduli. Cred că aşa facem noi, românii. Lăsăm să avanseze boala până când este prea târziu să ne mai însănătoşim. Norocul meu a fost că pentru mine a mai existat o speranţă reprezentată de o tehnică nouă de incizie. Am preferat să mă las pe mâna doctorilor români”, a spus Ana Dragu. Femeia a fost adusă la Timişoara, unde tumoarea grea de jumătate de kilogram a fost scoasă printr-o incizie de un centimetru. Operaţia a durat ore în şir şi a avut loc la un spital privat.

„O astfel de operaţie are riscuri, iar costurile financiare se ridică la aproximativ 1.300 de euro. Avantajele sunt că după o operaţie laparoscopică pacientul părăseşte spitalul după 24 de ore, iar două zile mai târziu se şi poate ajunge întoarce la muncă. Plus că nu există dureri”, a spus Konstantinos Giatras, chirurgul care s-a ocupat de operaţie.

Trenduri în chirurgie

Cea mai mare bucurie a medicilor este că uterul a rămas intact, deci femeie va mai putea avea copii. În momentul de faţă există două trenduri în lume când vine vorba de operaţii: „fast band surgery”(chirurgia de bandă rapidă) şi „day surgery” (chirurgia de o zi). Acesta permite extragerea unor fibroame de dimensiuni mari prin triturare, eliminarea făcându-se prin incizii de un centimetru. Până acum, la Timişoara, spitalele de stat nu practică încă aceste modele.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite