S-a inventat o lume virtuală în care nu există bani şi lucrurile nu costă nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oricine are nevoie de ceva poate apela la comunităţile virtuale în speranţa că va fi ajutat
Oricine are nevoie de ceva poate apela la comunităţile virtuale în speranţa că va fi ajutat

Bănăţenii se îngesuie să se ajute unii pe alţii pe Internet, prin intermediul site-urilor create special pentru asta. Una dintre cele mai noi tendinţe online este aceea de a oferi şi de a primi produse şi servicii fără a cere nimic în schimb.

Ideea unui dar sau a unei donaţii făcute către o persoană necunoscută care are nevoie de un anumit lucru a unit mii de bănăţeni. Astfel au luat naştere site-uri unde oricine poate ceda cuiva un obiect sau un serviciu, gratuit, fără nicio pretenţie materială. Oricine are ceva de dat, oricine are nevoie de ceva, sau de cineva care să-l ajute poate posta un anunţ. Ideea de bază a acestor comunităţi online este că toţi ajută pentru că vor să ajute şi toţi primesc ajutor la rândul lor. 

Comunităţi originale
„FreeCycle”, „dincolodebani” şi „freeconomy” sunt câteva comunităţi online de acest gen, la care au acces timişorenii. „Totul a pornit de la comunitatea freecycle, unde se reciclează produse, adică nu le arunci, le dai cuiva care are nevoie de ele. „Dincolodebani este la fel, doar că aici se oferă şi servicii”, a spus Gabi Berzescu, de 26 de ani, care împreună cu prietena sa Irina, de 25 de ani, au oferit ocazia bănăţenilor să ajute diverse persoane.
Pe site sunt oferite sau cerute servicii ca traduceri în diferite limbi, transport între diferite localităţi, plimbări şi chiar consultanţă în domeniul plantelor ornamentale.  Tinerii oferă şi diverse obiecte, de la seminţe de plante până la saltele şi schiuri fără a cere nimic în schimb. Bianca Şerban are 22 de ani şi este studentă la master. Oferta ei de pe dincolodebani.ro a fost una variată, de la ajutor pentru teme şi diverse proiecte, până la mâncare. „M-am înscris şi am văzut că există cereri pentru mâncare şi mă gândeam că am mâncare în frigider şi nu o mănânc. A dat o ciorbiţă şi o găină congelată”, a spus Bianca.

Comunitate în creştere
Bănăţenii sunt încântaţi de aceste site-uri şi profită din plin de ele. Paul Gribincea, de 26 de ani, din localitatea Herendeşti, s-a oferit să ajute cu idei, dar şi cu componente pentru calculator. „Este o idee grozavă şi mă bucur că s-au gândit să facă aşa ceva”, a spus tânărul.
Fenomenul a prins foarte repede şi noi membrii se înscriu în fiecare zi în aceste comunităţi online în speranţa că vor putea ajuta pe cineva cu vreun serviciu, sau chiar vreun obiect. „Comunitatea freecycle are deja peste 1.000 de membrii şi de acolo ne-am extins şi spre dincolodebani”, a completat Gabi Berzescu.

Aventuri pentru un ghiozdan
Bogdan Budai are 19 ani şi este student. Avea nevoie de un ghiozdan în care să îşi care toate cărţile şi cursurile, aşa că a întrebat pe unul dintre site-uri dacă cineva se poate lipsi de unul. „M-a surprins rapiditatea răspunsului. M-am întâlnit cu domnişoara, mi-a dat ghiozdanul şi nu mi-a cerut nimic în schimb. A fost o experienţă interesantă”, a povestit Bogdan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite