PORTRET Tania Pavel învaţă copiii să facă gimnastică pe cai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 23 de ani, tânăra are o experienţă de zece ani în sportul ecvestru. Tania este instructor de voltijă la clubul Victoria din Sânandrei.

PROFIL
Născută. 7.11.1987, Timişoara
Studii. Facultatea de Ştiinţe Politice
Experienţă. Sportiv şi instructor de echitaţie
Familie. Necăsătorită

Tania Pavel a îndrăgit caii încă de mică. Iubirea pentru cabaline a căpătat-o după ce, la nouă ani, tatăl ei i-a făcut cadou o iapă. Primele lecţii de călărie le-a făcut chiar cu Tina, calul ei, la Şag. „Toată vara mergeam pe malul Timişului să călăresc. La zece ani am început să fac cursurile de călărie la Manejul de la Timişoara. Am stat doi ani acolo, după care m-am mutat la Agronomie”, a declarat Tania Pavel. A devenit apoi membră a clubului Iarilo Horse, de la Jebel, unde a început să participe şi la competiţii.
Primul meu concurs a fost în 2007, pe un cal de sport unguresc, pe nume Aramis. Participam la competiţii de sărituri peste obstacole”, a mai spus tânăra.

Salvarea a venit de la Sânandrei

Tania Pavel a fost nevoită să lase sportul ecvestru de-o parte pentru un timp, după ce clubul Iarilo s-a desfiinţat. Salvarea a venit de la cel mai nou club din judeţul Timiş, Victoria, care a fost înfiinţat la Sânandrei. Printre cei care se ocupă de sportivii de acolo se află şi maestrul emerit al sportului, Corneliu Ilin. „Câţiva cai de la Iarilo au ajuns aici, la Sânandrei. Printre ei, şi calul meu. Aici am decis să îmbrăţişez şi meseria de instructor, pentru a putea împărtăşi copiilor tainele acestui sport nobil”, a adăugat Tania.

Gimnastica pe cal

Tania s-a orientat spre o latură mai puţin cunoscută în echitaţie – voltija sau, cu alte cuvinte, gimnastica pe cal. „Este o disciplină pentru copii, care au ocazia astfel să intre într-un contact direct cu calul. Nu există şa, ei se prind practic doar de două mânere. Prin exerciţiile de gimnastică capătă echilibru, învaţă să aibă încredere şi o relaţie specială cu calul”, a mai spus Tania.
Tânăra a format, la clubul Victoria, o echipă de voltijă, cu care a participat deja şi la competiţii oficiale. „România nu a avut niciodată o echipă de voltijă. De anul trecut, cei de la Satu Mare au înfiinţat trei echipe, pentru a putea forma o disciplină oficială în cadrul Federaţiei Ecvestre”, a povestit  Tania Pavel.

Pregătire pentru naţionale

Anul acesta, în luna mai, echipa de voltijă de la Victoria Sânandrei a participat la campionatul naţional de la Satu Mare, de unde s-a întors cu rezultate neaşteptate. „Am fost cu şase copii, trei preşcolari şi trei şcolari. Am obţinut un loc trei, prin Alice Poenariu, şi un loc patru, cu Luca Mârza”, a mai declarat instructoarea.  Tania Pavel nu a renunţat nici la concursuri. Ea se pregăteşte intens pentru campionatul naţional de sărituri peste obstacole, care va avea loc în luna septembrie, la Satu Mare.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt regulile unui concurs de voltijă?
Sunt două grupe de exerciţiu: pas –deux, exerciţii în care sunt doi pe un cal. La proba obligatorie concurentul trebuie să prezinte poziţia de bază, pluta, ridicat în picioare şi macara. La exerciţiul individual, fiecare îşi alege o coregrafie. Se punctează armonia exerciţiului.

Cum reuşiţi să vă descurcaţi din punct de vedere financiar?
Foarte greu. Din păcate nimeni nu doreşte să investească în acest sport. La Satu Mare, am concurat pe caii puşi la dispoziţie de organizatori. Nu ne-am permis să mergem cu caii noştri. 

Ce concursuri vă mai aşteaptă?
Ne pregătim pentru finala la voltijă, dar şi pentru concursul de sărituri peste obstacole, la care mergem cu doi juniori şi doi seniori. Aici voi concura şi eu. Competiţia se va desfăşura în septembrie, tot la Satu Mare. 

Ce-i place
„Marea mea pasiune este politica. Îmi place să mă implic în diferite activităţi politice. Am lucrat la trei campanii electorale pentru un partid: la alegerile parlamentare, locale şi euro-parlamentare. Îmi place şi călătoria”, a declarat Tania.

Ce nu-i place
„Nu îmi place cum se face politică în România. Nu îmi plac oamenii care sunt neserioşi. Este trist că la noi în ţară nu mai este susţinut deloc sportul ecvestru. Nu sunt investitori şi nici copiii nu mai sunt atraşi de cai”, a mai spus tânăra.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite