Gabi Sperneac susţine Poli din Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul timişorean a emigrat acum mai bine de cinci ani, însă nu a uitat de cea mai mare pasiune de timp liber: fotbalul şi Poli Timişoara.

PROFIL
Născut: 15 septembrie 1976, Timişoara
Educaţie: Facultatea de Istorie (UVT)
Experienţă: 10 ani de învăţământ
Familie: căsătorit, un copil

Născut în oraşul de pe Bega, Gabriel Sperneac ţine „din oficiu” cu echipa alb-violetă. Încă din anii ’80, dragostea pentru Poli l-a băgat în încurcături. „Uram Steaua şi Dinamo, iar faptul că Steaua a câştigat în 1986 Cupa Campionilor, pentru mine a însemnat motive de nervi şi bătăi cu cureaua. Am spus ‘s-o ia dracu’ pe Steaua’ într-un moment neinspirat, când în casă era un colonel de la lucru de la tata şi mi-am luat-o urât pe coajă”, a povestit Gabriel, care acum predă limba engleză copiilor din Montreal.
Bănăţeanul frecventa galeria în perioada în care cei mai fanatici alb-violeţi încurajau echipa de la tribuna a II-a, deasupra tunelului de la vestiare, iar la începutul anilor ’90 a „debutat” şi în deplasare.

Aventuri cu prim-ministrul
O deplasare de pomină pentru Gabriel a fost la FC Naţional, meci care teoretic nu prezenta niciun risc. „Mi-au dat părinţii un pachet pe care să-l duc fratelui meu, care făcea armata la Ploieşti. Acolo m-au luat la ochi nişte ploieşteni care mergeau la un Steaua – Dinamo la Bucureşti, iar eu singur, cu fularul lui Poli agăţat la ghiozdan, am scăpat cu fuga”, şi-a amintit timişoreanul.
„La meci, la 4-0 pentru Naţional, ne-am postat în spatele porţii lui Răzvan Lucescu şi am început să-i vorbim ‘de bine’, de taică-su, de tot. Stadionul era aproape gol, iar noi ne auzeam foarte bine. După vreun sfert de oră de urări pentru Lucescu, vine un tip la noi cu o tavă de mici şi cinci halbe de bere şi zice: ‘băieţi, uitaţi aici mici şi bere, domnul premier Radu Vasile vă roagă frumos să încetaţi’. Când am auzit că premierul e acolo, i-am strigat şi lui ‘de bine’”, a povestit amuzat Gabi Sperneac.Tânărul timişorean a predat istorie în România, iar din 2005 a emigrat în Canada, unde predă limba engleză. „Finala de cupă din 2007, cu Rapid, am văzut-o online, împreună cu un grup de prieteni. Finala cu Clujul, din 2009, am văzut-o într-un bar, cu vreo 15 oameni, dintre care unul singur ţinea cu Clujul. Omul nu ne-a mai suportat, prin minutul 70 s-a luat şi a plecat”, şi-a amintit Gabriel.
Acesta aşteaptă cu nerăbdare vacanţa de vară, când vine în România şi ştie că poate vedea cel puţin un meci pe stadion. „În fiecare vară vin acasă şi încerc să-mi programez perioada de şedere şi în funcţie de meciuri. Anul trecut am prins returul cu Şahtior Doneţk. Vara asta e o situaţie fericită, prind un meci de cupe europene şi trei din campionat, cred că şi cel cu CFR Cluj”, a povestit Gabi Sperneac.

Întrebări şi răspunsuri

Cum urmăreşti din Canada ce se întâmplă cu Poli?
Internetul e principala sursă de informaţii acolo. La un moment dat, prin 2005, 2006, unul dintre cotidianele de sport aveau un motor de transmisie a meciurilor pe internet, pentru care plăteai 100 de dolari pe lună. În Canada încă e legal streaming-ul pe internet, dar nu cred că va mai fi mult timp. Eu cred că Liga pierde bani mulţi pentru că nu exploatează transmisiile pe internet.

Câţi suporteri alb-violeţi sunt în Quebec, aproximativ?
În zona unde stau eu sunt cam 100 – 150 de timişoreni polişti, dar nu îi cunosc pe toţi. Doar doi dintre noi suntem activi pe forumul suporterilor, de exemplu.

Ce-i place
„Îmi place să stau cu prietenii la un pahar de vorbă, să povestim, să schimbăm impresii, să ne distrăm, să vedem un meci al lui Poli. Comunicarea cu prietenii e foarte importantă”, a explicat Gabi Sperneac.

Ce nu-i place
„Nu-mi palce frigul terorizant din Montreal şi dimineţile în care te trezeşti şi dai zăpada cu lopata ca să-ţi dezgropi maşina, iar la urmă constaţi că nu era maşina ta”, a spus tânărul timişorean din Canada.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite