Bonsai vechi de peste 100 de ani la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plante exotice şi preţuri pe măsură la târgul de flori de la Opera din Timişoara, care s-a încheiat aseară. Cea mai scumpă plantă din expoziție a fost un hibrid bonsai-ginseng care costă 3.500 de lei și are peste 100 de ani vechime.

Au venit, au admirat şi au plecat acasă. Sala de la parter a Operei timişorene a fost un adevărat furnicar în ultimele zile, datorită unei expoziţii de flori care a avut loc acolo. Majoritatea s-au mulţumit doar să admire exponatele floricole şi datorită preţului piperat al acestora, însă toţi au fost uimiţi de plantele aduse din China.

Piesa de rezistenţă a fost un bonsai altoit cu ginseng, care costă 3.500 de lei. Constituit din mai multe tulpini intersectate între ele, cărora le-au trebuit 100 de ani să ajungă la această formă şi combinat cu o altă plantă chinezească cunoscută, ginsengul, bonsaiul are aproape doi metri.


„Multă lume se uită la preţ şi spune că e scump, însă nu se gândesc câtă muncă a fost depusă pentru ca bonsaiul să ajungă la această formă. Bonsaiul nu este doar o plantă, ci o formă de artă care presupune un efort foarte mare şi un timp foarte lung de formare”, a spus Alexandru Zlatca, administrator al expoziţiei. Întreţinerea plantei ajunsă în acest stadiu nu este anevoioasă, spune Zlatca, ci necesită aceeaşi atenţie ca şi cele obişnuite, de apartament. „Este o plantă de interior şi trece la acelaşi regim de întreţinere cu celelalte”, a explicat administratorul expoziţiei.

image


Bonsaiul provine din China, unde a apărut pentru prima dată cu mii de ani în urmă. În prima fază, această artă a fost numită pun-sai şi presupunea creşterea unei specii de copac într-o tavă. Primele exemplare ale acestor pomi au avut frunzele mici, ramuri cu forme ciudate şi trunchiuri contorsionate. Dacă sunt îngrijiţi bine, bonsaii pot trăi şi 300 de ani, devenind moşteniri de familie.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite