Tânără cu 10 la bac în 2004: "Vreau să scap de regresul din România. Plec în Danemarca"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viviana Butaş a obţinut, la examenul de bacalaureat de acum şase ani, 10 pe linie. Tânăra a primit în facultate şi o bursă de studii în Spania, dar s-a întors în România. Sistemul românesc nu i-a dat însă nicio şansă şi împreună cu viitorul soţ pleacă în Danemarca.

Viviana Butaş s-a născut în Arad, iar în clasele I-VIII a învăţat la Şcoala Generală Nr. 5, unde a obţinut numai premiul I. „Învăţătorul din clasele primare şi profesorii care i-au urmat ne-au îndrumat cu atâta profesionalism şi dăruire, încât era aproape o ruşine să nu înveţi bine. Am obţinut mereu premiul I, poate şi pentru că am avut colegi de clasă la fel de competenţi şi sârguincioşi”, a mărturisit Vivi, cum îi spun prietenii.
În paralel cu şcoala primară, tânăra a urmat şi cursuri de pian. După absolvirea examenului de capacitate, atrasă de profilul umanist, Viviana s-a înscris la Liceul Baptist „Alexa Popovici” din Arad, unde a şi intrat. „Anii de liceu au fost grozavi: am legat atunci prietenii care sunt la fel de puternice şi astăzi, am învăţat o mulţime de lucruri folositoare şi am avut oportunitatea de a-mi perfecţiona aptitudinile pentru muzică, fiind membră a corului şcolii pe toată perioada liceului”, a mai povestit tânăra. Arădeanca a făcut parte din ultima generaţie de absolvenţi care mai dădeau admitere la Universitatea de Vest din Timişoara, astfel că, încă din liceu s-a pregătit pentru Facultatea de Litere.

Izolată la bac

Bacalaureatul se anunţa unul simplu pentru eleva conştiincioasă, dar în weekendul dintre probele orale şi cele scrise, tânăra s-a îmbolnăvit de varicelă, fiind nevoită să dea examenele singură, într-o sală separată.
„Am fost supravegheată de profesori care, deşi avuseseră varicelă cândva, stăteau la destul de mulţi metri distanţă de mine”, a spus tânăra, zâmbind. Cu toate că a fost bolnavă de varicelă, Viviana consideră că situaţia a fost în favoarea ei. „Dumnezeu m-a ajutat şi a fost mai bine aşa pentru că am putut să mă concentrez perfect. Nu a fost nimeni care să mă streseze să îi «spun» şi lui pentru că aveam colegi care se «bazau» pe mine”, a mărturisit Viviana. Ea nu a putut să meargă să vadă notele obţinute, dar când a auzit că a luat 10 „la toate”, s-a bucurat mult. După bacalaureat, Viviana a ales Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Litere, secţia Engleză-Spaniolă.

Pleacă în Danemarca

În anul trei a primit o bursă Erasmus în Spania. „Ei se axează foarte mult pe partea practică. Aportul personal al studentului are mare valoare. Alt aspect diferit de ce avem noi în ţară este cel al condiţiilor de studiu, net superioare”, a mai arătat tânăra. În anul patru s-a întors la Timişoara, şi-a finalizat studiile şi în paralel a lucrat ca şi colaboratoare a Centrului de Limbi Străine şi a predat la universitate în regim de plată cu ora.
Traducerile şi meditaţiile o ajutau cât să supravieţuiască şi neavând o siguranţă, împreună cu viitorul soţ, Viviana a luat decizia să lase România pentru Danemarca, unde cei doi vor să-şi finalizeze studiile şi să aibă un viitor. „Sperăm să învăţăm daneza cât mai repede şi să obţinem joburi bune. În anul doi vom face obligatoriu un internship de un semestru  în altă ţară sau într-o companie daneză. Deci, pentru cel puţin doi ani, vom evita «bătutul-pasului-pe-loc» sau, mai trist spus, regresul din România”, a concluzionat tânăra.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite