Timpul ameninţă inima Biancăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra Bianca Novac, al cărei caz deosebit de dificil a sensibilizat nu doar opinia publică, dar şi personalul medical care a supravegheat până acum starea ei de sănătate, poate fi nevoită să treacă printr-o nouă intervenţie chirurgicală. Bateria pacemaker-ului care o ţine în viaţă pe „fata cu inimă electrică” ar putea fi aproape epuizată.

Intervenţia chirurgicală ar urma să se desfăşoare înainte de transplantul de cord, singura soluţie oferită de cardiologi pentru ca speranţa ei de viaţă să fie prelungită. Actele eliberate de spitalul din Serbia unde tinerei i-a fost implantat stimulatorul cardiac în 2004 menţionează că termenul său de garanţie este de zece ani. „Medicii mi-au spus atunci că bateria se poate epuiza şi cu câţiva ani mai repede, în funcţie de modul în care o folosesc. De la operaţie nu am mai făcut un control prin care să se verifice starea pacemaker-ului”, a spus Bianca Novac. Astfel, există posibilitatea ca bateria acestuia să trebuiască să fie schimbată mai curând, deşi fata cu „inimă electrică” aşteaptă transplantul în urma căruia cordul îi va fi complet înlocuit.

Specialiştii cardiologi spun totuşi că unele aparate de tip pacemaker pot funcţiona şi după ieşirea din termenul de garanţie. „Sunt mai multe variabile care trebuie să fie verificate de medic înaintea deciziei de înlocuire a stimulatorului cardiac sau a bateriei acestuia. Starea dispozitivului este determinată printr-o metodă numită «interogare»”, a precizat cardiologul Claudiu Popa.

Bianca Novac suferă, la doar 27 de ani, de o boală care afectează iremediabil funcţionarea inimii. Tatăl ei, Wiliam, a decedat tot din cauza cardiomiopatiei restrictive, la vârsta de 29 de ani, deşi avea implantat un stimulator cardiac. Tânăra nu are niciun venit şi locuieşte în comuna ei natală, Parţa, cu ajutorul unor prieteni.

Strângere de fonduri
Evenimentul caritabil dedicat fetei cu „inimă electrică” are loc în 18 februarie, la Pensiunea Anette din satul timişean Covaci, aflat la şase kilometri distanţă de Timişoara. Cap de afiş al concertului este Costel Busuioc, alături de care vor urca pe scenă şi numeroşi interpreţi de muzică populară. Intrarea este liberă. În ajutorul tinerei a fost deja deschis, la Banca Transilvania, contul RO14 BTRL 0360 1205 2720 6800. Banii vor fi folosiţi pentru recuperarea tinerei după transplant, perioadă în care va avea nevoie nu doar de numeroase medicamente, ci şi de un insoţitor permanent.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite