Ultima zi de caniculă! Aflaţi cum va fi vremea de mâine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta județelor afectate. Foto www.meteoromania.ro
Harta județelor afectate. Foto www.meteoromania.ro

Temperatura a trecut sâmbătă de 40 de grade, iar meteorologii spun că ieri a fost cea mai caldă zi a acestei veri. Astăzi, termometrele vor arăta în continuare multe grade, dar sfârşitul verii este aproape, iar de mâine vremea se schimbă: vin vijelii!

Meteorologii spun că astăzi vom mai îndura căldura în exces, după care, de mâine, temperaturile vor scădea simțitor şi se va institui cold galben de instabilitate atmosferică şi vijelii. Mâine, instabilitatea atmosferică se va accentua şi va cuprinde treptat toate regiunile, începând din nord-vestul ţării. Vântul va prezenta intensificări susţinute, care vor avea trecător şi aspect de vijelie, cu viteze ce vor atinge la rafală 50 - 70 km/h, iar izolat, mai ales în regiunile extracarpatice şi la munte, vor depăşi 80 km/h. Vor fi frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi va cădea grindină.

În următoarea săptămână, în Banat vor scădea simţitor, apoi se vor menține în limite apropiate de mediie climatologice, până la sfâșitul intervalului. Ploile își vor face apariția după data de 26 august, dar vor fi, în general, slabe cantitativ și de scurtă durată.

Şi în Transilvania, între 28 august și 3 septembrie, valorile termice vor reveni la normalul perioadei calendaristice, ceea ce înseamnă că maximele se vor situa, în medie, în jurul a 26...28 de grade. Între 26 și 29 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată și sunt posibile ploi mai importante cantitativ, apoi va ploua pe arii restrânse și în general slab.

Ziua în care Clujul s-a „topit“. Vezi care a fost temperatura record înregistrată!

În Crişana, vremea se va răcori simțitor, astfel încât din 28 august și până la sfârșitul intervalului, maximele termice nu vor mai depăși, în medie, 28 de grade. În primele zile este foarte puțin probabil să plouă, apoi vor fi averse, în general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariție în ziua de 27 august și între 31 august și 2 septembrie.

În Maramureş, vremea se va răci simțitor, încât, dincolo de ziua de 29 august, temperaturile vor fi ușor sub mediile climatologice ale perioadei. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată între 26 și 28 august, apoi în intervalul 30 august- 3 septembrie, dar ploile nu vor fi, în general, importante cantitativ.

În Moldova, răcirea din 27...28 august va fi importantă, apoi maximele se vor situa, în medie, între 25 și 28 de grade, iar minimele între 12 și 14 grade, valori ușor sub mediile climatologice ale perioadei. Răcirea din 27...28 august va fi acompaniată de o instabilizare puternică a vremii, vor fi averse posibil importante cantitativ, apoi probabilitatea de apariție a ploilor va fi destul de redusă.

În Dobrogea, vremea se va răcori, iar la sfârșitul intervalului temperaturile vor fi mai scăzute decât cele normale în această perioadă. Vor fi averse în perioada 27-29 august, posibil, pe arii restrânse, importante cantitativ, apoi probabilitatea de apariție a ploilor se va micșora.

Şi în Muntenia, vremea se va răcori simțitor, mediile pe regiune ale temperaturilor maxime urmând să nu mai depășească 30 de grade. În perioada caniculară probabilitatea de apariție a ploilor este aproape nulă, apoi vremea va deveni ușor instabilă și vor fi ploi de scurtă durată, pe arii restrânse și, în general, slabe cantitativ.

În 27 și 28 august pătrunderea de aer rece va determina revenirea la un regim termic normal şi în Oltenia, situație care se va menține până la sfârșitul intervalului. Va ploua puțin, slab și pe arii restrânse, începând cu data de 27 august.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite