REPORTAJ Destinul castelelor din Vest: vechile reşedinţe nobiliare au fost retrocedate, vândute şi lăsate în paragină GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea-monument istoric de la Banloc a fost reşedinţa prinţesei Elisabeta. FOTO: Remus Runcan
Clădirea-monument istoric de la Banloc a fost reşedinţa prinţesei Elisabeta. FOTO: Remus Runcan

În alte secole, clădirile monumente istorice din vestul ţării aparţineau moşierilor, conţilor, familiilor nobiliare. Astăzi, rudele foştilor proprietari le-au recuperat, prin justiţie, dar de majoritatea fabuloaselor construcţii s-a ales praful.

Castelul de la Banloc, din judeţul Timiş, este fosta reşedinţă a prinţesei Elisabeta. Clădirea a fost concesionată Arhiepiscopiei, de către Primărie, pentru 99 de ani. Totuşi, castelul este într-o stare foarte proastă şi nu sunt bani pentru investiţii. Ultima dată când a beneficiat de reparaţii a fost în perioada în care Ion Caramitru era ministru al Culturii. „Lipsesc fondurile. Clădirea este într-o stare avansată de degradare. Aşa am primit-o şi noi şi aşa a rămas de-a lungul timpului", a declarat Marius Florescu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

Palatul de poveste de la Ruginoasa, ţinut sub cheie. Află de ce fac cale întoarsă turiştii! FOTO

Tot în judeţul Timiş, în satul Carani, comuna Sânandrei, se află un alt monument istoric important: castelul Mercy, care a aparţinut contelui cu acelaşi nume. Construcţia este o adevărată ruină, după cum spune şi Daniel Vighi, preşedinte al ONG-ului Ariergarda, iar viitorul clădirii este în ceaţă. „Castelul aparţine firmei Vital & Heyl, aflată în insolvenţă", a explicat Milica Bocan, din cadrul Departamentului de urbanism al Primăriei Sânandrei.

Sanatoriu pentru tuberculoşi

Un alt punct important pe lista monumentelor istorice din vestul ţării este castelul de la Bulci, din comuna Bata, judeţul Arad, care aparţine Spitalului Municipal Arad. Michael Stârcea, nepotul lui Ioan Mocioni-Stârcea - moşier şi mareşal al curţii regale, a cerut retrocedarea, dar ultima instanţă i s-a pronunţat împotrivă. „Este păcat că nu i s-a retrocedat castelul, ar fi fost benefic satului şi comunităţii mele. Totuşi, domnul Stârcea asigură paza castelului, vrea să facă o evaluare şi să îl cumpere. Este legat emoţional de el", a explicat Ion Micurescu, primarul din Bata. Multă vreme, în anexele castelului a funcţionat un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză.

Daţi CLICK pe imagini pentru o GALERIE FOTO

Castelele din Vest sunt în paragină

Tot în judeţul Arad se află şi castelul Konopi din Odvoş, comuna Conop. Monumentul a fost retrocedat în urmă cu un an, de către un moştenitor din Elveţia al familiei nobiliare de origine maghiară Konopi. „Mai apoi, castelul a fost vândut unei firme din Sibiu, cu tot cu pădure. Reprezentanţii firmei spun că vor să îl amenajeze ca pe un conac de vânătoare, dar deocamdată clădirea este în stare avansată de degradare", a spus Ionel Şoimoşan, şef Serviciu situaţii de urgenţă în cadrul Primăriei Conop.

Monument istoric, spital de psihiatrie

Un alt castel celebru din vestul ţării a aparţinut familiei Teleki şi se află în satul Căpâlnaş din comuna Birchiş, judeţul Arad. Clădirea are o istorie controversată, la limita dintre realitate şi ficţiune, iar personajul principal este ultimul locatar al castelului, contele Pubi Teleki, despre care se spune că şi-a petrecut ultimii ani din viaţă într-o muncind într-o haltă şi, uneori, recitând versuri în latină trecătorilor. „Castelul a fost retrocedat prin hotărâre judecătorească, iar acum acolo se află un spital de psihiatrie pentru care Ministerul Sănătăţii plăteşte chirie. Există însă un proiect de mutare a spitalului într-o altă clădire, tot în Căpâlnaş. Înainte de naţionalizare, proprietarul castelului era Ecaterina Teleki. Pubi Teleki, fiul Ecaterinei, a redactat un act prin care o recunoştea ca soră nelegitimă pe o anume Eva Oprescu. Fiul acesteia, Dan Crăciun Oprescu, farmacist, a revendicat castelul", a explicat Radu Zahariade, secretar al Primăriei Birchiş.

Legenda "statuii uşărnice" din centrul Iaşiului. Află ce ascunde sub soclu FOTO

Reprezentanţii administraţiei locale spun că proprietarii clădărilor au obligaţia să le reabiliteze. „Se poate cere și sprijinul Ministerului Culturii, deoarece există fonduri pentru monumentele istorice. De exemplu, la Arad s-au dat bani de la Minister pentru reabilitarea bisericii voievodale din Hălmagiu, care este declarată monument istoric. De asemenea, avem exemple de monumente istorice care au fost reabilitate de către proprietari, cum ar fi castelul de la Șofronea", a declarat consilierul județean Adrian Țolea, președintele Comisiei pentru probleme culturale, de învăţământ, sportive şi de tineret din cadrul Consiliului Județean Arad. (Claudia Untaru)

Luptă pentru monumente

Daniel Vighi este vicepreşedinte Societăţii Timişoara

„E drept că unele castele sunt în revendicare, dar toate sunt pe lista de monumente istorice. Legea prevede ca proprietarii să nu plătească impozit pe ele, dar acest lucru nu este destul de stimulativ. În Germania, de exemplu, statul a scos la licitiaţie cu o marcă unele castele, pe Valea Rinului, dar caietul de sarcini prevedea clar investiţii de un milion de mărci", a explicat Daniel Vighi (foto), preşedinte al ONG-ului Ariergarda, asociaţie timişoreană care a avut de multe ori iniţiative de salvare a monumentelor istorice din vestul ţării.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite