Alergotura, povestea necunoscuţilor care aleargă împreună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişorenii care iau parte la turele de alergare sunt încurajaţi de Cătălin Petru (dreapta). FOTO: alergotura.ro
Timişorenii care iau parte la turele de alergare sunt încurajaţi de Cătălin Petru (dreapta). FOTO: alergotura.ro

Un tânăr a pus bazele unei comunităţi ai cărei membri îşi stabilesc întâlnirile pe Facebook şi care fac jogging împreună, deşi mulţi dintre ei nu se cunosc.

La 26 de ani şi 114 kilograme, după ce nu a reuşit să alerge susţinut nici măcar zece minute, Cătălin Petru şi-a schimbat complet viaţa, dar şi cele ale mai multor zeci de timişoreni. S-a convins că nu poate continua într-o formă fizică atât de precară, iar în prezent, cu 35 de kilograme mai puţin decât la startul aventurii, se poate lăuda că a fondat primul club de alergători amatori al oraşului de pe Bega.

„Alergotura", cum se numeşte asociaţia, are acum aproape 200 de membri care participă la întâlnirile sportive organizate în diferite zone din Timişoara. Practic, absolut oricine se poate alătura, gratuit şi fără niciun fel de obligaţie, unei „ture" care îi convine prin amplasament, dată sau interval orar.

Sportul este molipsitor

După ce a reuşit să slăbească şi să-şi intre în formă, Cătălin a început să alerge maratoane. A văzut cât de bine se simt oamenii care termină o cursă mai lungă de 20 de kilometri şi îi convinge şi pe adepţii „Alergotura" să fie cât mai bine antrenaţi. În aprilie 2011 a fost la finish-ul maratonului din Viena. „Câştigi foarte multă încredere în tine şi te ajută în orice domeniu vrei, pentru că îţi depăşeşti limitele autoimpuse. Orice om sănătos poate face acest lucru dacă îşi alocă două-trei ore pe săptămână pentru antrenament", a precizat alergătorul.

La început şi-a chemat prietenii de pe Facebook să alerge împreună, într-un loc şi la o oră stabilită din timp. „Am pornit singur, iar după o lună deja apăruseră şi alţi voluntari. Dorinţa noastră era să acoperim toată Timişoara", a spus Cătălin Petru. În prezent, scopul alergătorilor este aproape de a fi realizat, existând 14 ture, de luni până sâmbătă, în aproape toate zonele oraşului de pe Bega.

Grupul a crescut

Din comunitatea de iubitori ai jogging-ului fac parte, în prezent, peste 170 de timişoreni, „oameni cu serviciu, cu rate, ca mine şi ca tine", după cum îi descrie fondatorul asociaţiei. Cei care se alătură grupurilor află de pe site-ul alergotura.ro sau de pe reţeaua socială Facebook unde şi când au loc turele. Există şi numeroase poveşti de succes, printre cele mai recente fiind cea a lui Octavian Stana, un tânăr de 27 de ani care a reuşit să alerge zece kilometri fără întrerupere. „Am fost convins să nu renunţ, indiferent de distanţa pe care mi-am propus-o. Important este să vrei", a spus Octavian.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite