PORTRET Radu Apreotesei, un timişorean care cântă reggae în Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul cu cetăţenie suedeză calcă pe urmele faimosului său părinte Doru Apreotesei, muzician de referinţă al anilor 70 în România. El este fondatorul trupei The OSGC.

PROFIL
Născut: 01.01.1980. Timişoara
Studii: Marketing-Media la Stockholm
Experienţă: Liderul trupei The OSGC
Familie: Căsătorit, are doi copii: Feya şi Max

Radu Apreotesei s-a născut la Timişoara în urmă cu 30 de ani. Este fiul celebrului muzician Doru Apreotesei, care a cântat de-a lungul timpului în trupele Post Scriptum, Sfinx, iar după anii 2000 în Stepan Project şi Partizan. Acesta a emigrat în Suedia în anii `80, iar fiul său a ajuns şi el în Scandinavia, la vârsta de şapte ani. Cum mărul nu cade departe de copac, nici Radu nu a putut să stea departe de muzică. Încă din perioada adolescenţei a cântat în diverse trupe. La 14 ani avea o trupă de punk, „era mare supărare, chestii de pubertate”, adaugă el, iar apoi a trecut la metal. Apoi, la începutul anilor 2000, a făcut o schimbare radicală şi s-a oprit la un gen mai puţin apreciat la noi, dar foarte în vogă în Suedia, raggae. În 2004 a fondat trupa The OSGC, în care erau muzicieni din Timişoara, Szekszard (Ungaria), Stockholm şi Goteborg.

În 2006, au cântat pe scebna festivalului Rock la Mureş, de la Periam Port. „De atunci s-a schimbat mult componenţa şi sunetul. Era distractiv, dar imposibil să repetăm. Acum toţi suntem din Suedia”, a declarat Radu Apreotesei.

Radu Apreotesei revine cel puţin o dată pe an la Timişora, într-un aşa zis mini-turneu. Aseara a cântat cu The OSGC la Bunker, iar sâmbătă urmează un concert în Ungaria. „Eu sunt supernostalgic după Timişoara. Nu am cum să uit că eu de aici sunt. Aşa că revin cel puţin odată pe an”, a mai spus muzicianul. În 2003, Radu Apreotesei a lansat la Timişoara piesa „Back to Romania”, la care a realizat şi un videoclip. În 2005 a scos şi primul album. „Au fost perioadă când aveam şi 50 de concerte pe an. Am cântat în Spania, Ungaria, România şi Suedia, în cluburi şi diferite festivaluri”, a mai declarat Radu Apreotesei. 

Tată-full time

În Suedia a absolvit o şcoală de „marketing media”, iar apoi s-a angajat la o editură, unde lucrează şi în prezent. Timişoreanul s-a căsătorit cu o suedeză, cu care are deja doi copii: Feya, de trei ani şi jumătate şi Max, de 1 an. „De când sunt tată am lăsat-o mai moale cu muzica. E mai greu să ai job-full time, să fii părinte-full time şi să mai şi cânţi”, a adăugat Radu.
Cea mai nouă piesă a celor de la The OSGC este un tribut adus victimelor atacului de la 11 septembrie 2001. „Am lansat această piesă pe gratis pe toate siturile de socializare”, a mai spus Radu Apreotesei.

Întrebări şi răspunsuri

Cum suna reggae-ul suedez?
Sună bine. Suedezii iubesc reggae. Sunt foarte mulţi muzicieni de reggea, se cântă foarte mult. Pot să spun că fiecare sat are o trupă raeggae. În Stockholm sunt vreo 200 de formaţii, la 9 milioane de locuitori.

Suedezii sunt renumiţi că au dat muzicieni de mare clasă.
În Suedia muzica e stil de viaţă. Ei de mici copii cântă la un instrument, iau lecţii de vioară, pian, chitară. Muzica este subvenţionată de stat. Aceasta este explicaţia că de aici au plecat trupe celebre în toată Europa. La noi sunt concerte la greu, zilnic.

Cum e comunitatea română din Suedia?
E foarte mică. Sunt puţini români. Iar cei care sunt s-au adaptat rapid, au învăţat limba şi lucrează. Nici măcar nu se poate spune că e comunitate. Asta au sârbii, bosnecii, somalezii, musulmanii. Sunt însă mulţi ţigani la cerşit.

Ce-i place
„Îmi place Timişoara. Ziua de 21 septembrie 2010. Ora 10. Cu 22 de grade şi soare. Am ajuns dimineaţă de la Budapesta şi am descoperit Timişoara care tocmai se trezea. A fost un sentiment minunat”, a declarat Radu Apreotesei.

Ce nu-i place
„Nu îmi place falsificarea istoriei şi păcălirea populaţiei în toată lumea. Nu se spune niciodată adevărul în marile momente din istorie. Se spune că istoria e scrisă de învingători. Şi aşa este”, a mai spus Apreotesei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite