Un artist din Timişoara împânzeşte oraşul cu lucrări haioase, doar noaptea. Vezi de ce se ascunde tânărul GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimele lucrări ale lui “Noni” sunt picturi pe vinil şi au fost lipite, ieri, pe clădiri
Ultimele lucrări ale lui “Noni” sunt picturi pe vinil şi au fost lipite, ieri, pe clădiri

„Noni“ lipeşte picturi inedite pe clădirile oraşului, ascunzându-se de poliţie, care l-ar considera vandal. Oficialitățile locale susțin însă arta stradală în cadrul proiectului "Mica Viena", dorind chiar să-l susțină pe "Noni"

Primele lucrări semnate de „Noni“ au apărut în urmă cu două luni. Clădirile gri, cu tencuiala căzută, din zona centrală a oraşului au căpătat culoare prin lipirea unor picturi pe lemn sau plastic. Oamenii treceau pe lângă ele, zâmbeau, dar nu ştiau care le este scopul şi nici cine este misteriosul personaj aflat în spatele lor.
„Noni”, aşa cum se auto-intitulează artistul, monta lucrările seara, de teamă să nu fie luat la întrebări de poliţişti. Îi era frică să nu fie amendat pentru vandalism. “Nu am vrut ca lucrările să le las să se coacă acasă. Arta e interactivă, iar eu voiam să le aduc în faţa oamenilor. Pe stradă, pot să le vadă toţi, de la cei de cinci ani, până la cei de 70 de ani”, a declarat Noni.



VEZI GALERIE FOTO CU LUCRARILE LUI "NONI"

Arta lui "Noni" pe clădirile din Timişoara Arta lui "Noni" pe clădirile din Timişoara Arta lui "Noni" pe clădirile din Timişoara

Unele dintre lucrări au dispărut de pe pereţii clădirilor, altele au fost distruse, însă artistul nu este deloc supărat. „Dacă stă doar o zi şi atrage trei zâmbete, şi-a făcut datoria. Vreau să rămână cât mai mult, însă îmi place să cred că persoanele care le iau le duc acasă, pentru că le-au plăcut. Cei care le distrug sunt vandalii, nu eu”, a spus artistul timişorean.

Sprijinit de primărie
Noni nu are motive să se teamă, pentru că municipalitatea sprijină arta stradală. „Am susţinut arta stradală şi în cadrul proiectului Mica Vienă. Vrem să sprijinim artiştii să iasă în stradă, pentru că oamenii sunt reticenţi să intre într-o galerie de artă. Mai mult, Noni poate să vină să acceseze fondurile noastre”, a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei.

Printre primele lucrări ale lui Noni care au stârnit zâmbete se află o chitară pictată, de la care a fost rupt griful, cele trei telefoane cu disc presonalizate montate în diferite locuri, care au dispărut deja, sau figurile vesele precum cele de la Sinagoga din Cetate sau de la Librăria Cărtureşti.
„Eu lucrez cu textura zidului. Îmi aleg clădiri urâte, ciobite, cu tencuiala căzută. Într-o fisură am băgat un fundal de lemn. Ce fac eu e street art (artă stradală – n.r.) pur şi din dragoste. Spre deosebire de grafferi, eu nu lupt împotriva sistemului. Într-o lume ca asta eu vreau să aduc zâmbete”, a afirmat Noni, care nu vrea să îi fie cunoscut numele întreg.

Noni a absolvit în acest an Facultatea de Arte, secţia Pictură, a Universităţii de Vest, însă are şi specializarea de tehnician dentar. Nu a activat în domeniul stomatologiei, deoarece avea chemare pentru artă.

Ideea de a-şi lăsa lucrările pe stradă i-a venit după o excursie în Portugalia. „Ce am văzut pe pereţi la Faro şi Lagos m-a şocat, în sensul bun al cuvântului. Aş vrea să fac şi chestii mai mari, dar cu ajutorul primăriei”, a mai declarat Noni.

Până la următoarele lucrări surpriză, artistul va avea parte de o expoziţie personală, pe 27 octombrie, în Librăria Cărtureşti.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite