Monarhia nu mai are cum să salveze România, dar rămâne un reper la Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Mihai I are un loc special în inimile multor timişoreni, care sunt alături de el aniversarea celor 90 de ani de viaţă. Aseară, la Casa Adam Muller Guttenbrunn a avut loc un eveniment omagial

Pentru mulţi timişoreni, Regele Mihai I al României rămâne un reper. Timişoara a fost mereu o zonă în care regele a făcut mai multe vizite decât în alte zone ale ţării. „Monarhia este încă un reper al timişorenilor. Regele a fost primit mereu cu mult respect, chiar dacă nu toţi sunt monarhişti. Regele Mihai I înseamă o pagină vie din istoria recentă a României”, a declarat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara. Anul trecut, Regele Mihai I a conferit brevetului „Crucea Casei Regale” Societăţii Timişoara. „Este o mare onoare să primească această distincţie din mâna Regelui Mihai. Am primit medalia pentru consecvenţa cu care am apărat şi respectat monarhia, democraţia şi valorile acesteia”, a spus Mihalcea.

În 1996, la invitaţia asociaţiilor monarhiste din Timişoara a venit în vizită Regina Ana, iar prima sosire a regelui la Timişoara a fost în 1997, după ce preşedintele Emil Constantinescu i-a reactivat regelui cetăţenia română şi permisiunea de a-şi revizita propria ţară. „Îmi amintesc că l-am aşteptat pe Regele Mihai I la intrarea în oraş, pe Calea Aradului. A venit foarte multă lume în Piaţa Operei”, a mai spus Mihalcea.

„Regele tuturor românilor”

Publicistul Marius Ghilezan este unul din cei regaliştii declaraţi ai Timişoarei. „Bunica mea a cerut să fie îngropată cu un pandantiv sub rever. Era prin anii ‘70. Eu credeam că e vreun iubit în fotografie. Târziu am recunoscut, într-un album din pod, figura acelui domn pe un cal alb în faţa Catedralei din Timişoara. Mama, profesoară de istorie, mi-a confirmat că era regele, izgonit de comunişti”, a declarat Marius Ghilezan.

Acesta afirmă că bănăţenii trebuie să ştie că Banatul s-a unit cu România pe timpul lui Ferdinand, iar Catedrala metropolitană din Timişoara a fost târnosită de Regele Mihai, în 1945. „Regele este al tuturor românilor, indiferent de opţiuni politice, religie, etnie. El este un arbitru între puterile statului. Dumnezeu l-a iubit nespus. De aceea i-a dat o viaţă lungă pentru a ne împărtăşi bunătatea şi adevărul. Zeci de generaţii l-au aşteptat ca pe un salvator”, a mai spus Ghilezan.

Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă, este şi el regalist, deşi nu mai crede în dictonul „Monarhia salvează România“. „Nu mai are cum să salveze. Revenirea la monarhie nu este sprijinită la nivel înalt. Eu sunt monarhist câtă vreme mă gândesc la Regele Mihai, dar sunt republican când mă gândesc la Principele Duda. Opţiunea monarhailă în Timişoara de după 1989 a fost una mai degrabă împotriva FSN-ului şi a lui Ion Iliescu”, a spus Tolcea.

Eveniment omagial la Timișoara

La Casa Adam Muller Guttenbrunn din Timişoara a avut loc aseară proiecţia filmului „Monarhia salvează România”. Documentarul regizat de Sorin Ilieşiu a apărut în 1992 şi abordează, printre altele, ”războiul sfânt” de eliberare a Basarabiei şi Bucovinei de nord de către armata română condusă de mareşalul Ion Antonescu, instaurarea comunismului şi abdicarea forţată a M.S.Regele Mihai.

După vizionarea filmului documentar monarhiștii au avut parte de un concert de muzică de cameră, iar în final au ciocnit un pahar de şampanie în cinstea Regelui Mihai I

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite