"Mica Italie" din Banat sărbătoreşte cei 150 de ani de la înfiinţarea Republicii. Vezi ce evenimente sunt programate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul culturii din Italia, Giancarlo Galan, se va afla mâine la Timişoara
Ministrul culturii din Italia, Giancarlo Galan, se va afla mâine la Timişoara

Italienii vor avea parte de cea mai importantă manifestare dedicată celor 150 de ani de la făurirea Republicii Italia. Comunitatea italienilor din Timişoara se unesc sub umbrela Confindustriei, care între 17 şi 21 octombrie organizează cel mai mare eveniment din România, dedicat celor 150 de ani de la Unificarea Italiei.

Evenimentul central al „Săptămânii limbii şi culturii italiene” se va desfăşura mâine, în sala nouă a Consiliului Judeţean, în care Confindustria România se va prezenta autorităţilor şi oamenilor de afaceri din Regiunea Vest. Va fi prezentată activitatea oamenilor de afaceri a filialei din Timişoara.

La această manifestare va participa Ministrul Italian al Culturii, Giancarlo Galan, fost preşedinte al Regiunii Veneto. Galan a mai fost la Timişoara ca reprezentat al localităţii Trevizo, înfrăţită cu oraşul de pe Bega. „Această prezenţă importantă, în afară de a conferi o semnificaţie deosebită relaţiilor cordiale dintre Italia şi Romania, este o recunoaştere efectivă a activităţii intense a oamenilor de afaceri italieni, în special în cadrul Regiunii Vest, denumită şi cunoscută ca «fenomenul Timişoara»”, a declarat Gilberto Tiveron, preşedintele Confindustria filiala Timiş. La evenimentele vor participa şi Luca Serena, preşedintele Confindustria România, Matteo Zoppas, preşedintele Tinerilor Industriaşi din Veneţia şi Stefano Mistreto, consulul general al Republicii Italia la Timişoara.

Muzica italiană
Organizatorii s-au gândit ca evenimentele să fie legate de latura muzicală, astfel că în fiecare seară va avea loc un concert. „Este cel mai important eveniment de promovare a limbii şi culturii italiene care s-a organizat vreodată la Timişoara. Puteam să facem tot felul de simpozioane, dar am preferat calea muzicii, pentru că are un limbaj universal”, a spus Stefano Mistretta, consulul italiei la Timişoara.

Evenimentele au început cu recital de pian şi voce, în sala Bibliotecii Universităţii de Vest, urmat azi de un concert susţinut de un trio din Italia. Pe 19 octombrie va avea loc un concert simfonic la Palatul Baroc, iar pe 20 octombrie, tot la Biblioteca „Eugen Todoran”, va cânta Miliso Locascioli. Pe 21 octombrie, în Aula Magna a Universităţii de Vest va avea loc proiecţia filmului „Pinocchio”, de Ronerto Benini. Manifestările se vor încheia cu un concert în Piaţa Victoriei, susţinut de Compact şi Luca Virago, din Italia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite