Timişoara riscă să piardă Premiul Melina Mercouri în valoare de 1,5 milioane de euro. Niciodată în istorie nu s-a întâmplat aşa ceva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/Timişoara 2021
FOTO Facebook/Timişoara 2021

Alin Nica face parte din juriul care monitorizează capitalele europene desemnate şi pregătirile pe care le fac pentru a fi în conformitate cu dosarele de candidatură. Acesta trage un semnal de alarmă cu privire la proiectul Timişoara 2021.

Alin Nica, primarul comunei Dudeşti, desemnat Comisia Europeană, la propunerea Comitetului European al Regiunilor, să facă parte din juriul de experţi care va desemna capitalele culturale europene pentru anii 2023 – 2025, este îngrijorat de ce se întâmplă cu proiectul cultural Timişoara 2021.

Nica face parte şi din juriul care monitorizează capitalele europene desemnate şi pregătirile pe care le fac pentru a fi în conformitate cu dosarele de candidatură.

În acest context, Alin Nica a transmis un mare semnal de alarmă. Timişoarei nu i se va retrage titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, dar riscă  să piardă Premiul Melina Mercouri în valoare de 1,5 milioane de euro.

“Chiar dacă declaraţia mea nu reprezintă poziţia Comisiei Europene sau a grupului de experţi din care fac parte, experienţa dobândită în cadrul juriului mă face să trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care Timişoara şi România le poate suferi dacă situaţia tensionată nu se rezolvă favorabil. Timişoara poate pierde Premiul Melina Mercouri în valoare de 1,5 milioane de euro care se acordă deţinătoarelor titlului la finalul perioadei de monitorizare. Niciodată în istoria de 35 de ani a acestei iniţiative europene nu s-a întâmplat ca un oraş deţinător al titlului de Capitală Europeană a Culturii să nu primească acest premiu simbolic. Nu există pericolul pierderii titlului, însă neacordarea Premiului Melina Mercouri ar afecta imaginea Timişoarei şi a României în mod negativ. Cred că toţi factorii de decizie ar trebui să se pună la masa negocierilor şi să găsească soluţia cea mai bună pentru ca acest proiect să continue să fie funcţional. Ar fi un semnal foarte prost dat partenerilor externi dacă va fi necesară o intervenţie a organismelor de control ale Uniunii Europene”, a transmis Alin Nica.

Politicianul liberal salută decizia Primăriei de a se implica activ în rezolvarea situaţiei şi spune că are încrederea că se vor găsi modalităţi pentru păstrarea implicării echipei de profesionişti din cadrul Asociaţiei în noua formă a structurii de implementare a proiectului.

“Capitala culturală ar trebui să fie o stare de spirit. Toţi timişorenii trebuie să se bucure de acest moment şi de această stare. Eu fac parte din categoria timişorenilor care se bucură şi se mândresc cu acest titlu. Cultura se face cu bani, dar nu numai pentru bani. Acest moment ar trebui să fie o lecţie pentru toată lumea. Trebuie să ne adunăm şi să punem cu toţii umărul la acest proiect care ne va aduce numai câştiguri şi bucurii. Este momentul să fim uniţi, să lăsăm politica şi orgoliile la o parte şi să intrăm în starea de spirit Timişoara Capitală Europeană a Culturii”, a mai spus Alin Nica.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite