Ce ne taie criza de pe lista de cheltuieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea TVA şi scăderea salariilor au obligat familiile să îşi regândească priorităţile. În anul care urmează, puţini sunt cei care mai plănuiesc un concediu, investiţii în reamenajarea apartamentului sau în sporirea confortului casnic.

Criza economică a decretat „era sărăciei” de la 1 iulie. Măsurile de austeritate impuse de Guvernul României, desfiinţarea a sute de companii din vestul ţării şi lipsa ofertei de locuri de muncă în ţară, dar şi în străinătate au obligat fiecare familie să gândească o strategie care să reducă din cheltuieli.

Trăiesc din indemnizaţia de creştere a copilului

Gina şi Lucian Cădărean, în vârstă de 28 şi 29 ani, din Timişoara, câştigau până anul trecut 2.000 - 3.000 de euro pe lună. A venit criza, Gina a rămas însărcinată, între timp a şi născut, iar Lucian a rămas şomer după ce a lucrat în construcţii. Familia trăieşte acum din indemnizaţia de creştere a copilului, 300 de euro pe lună. „Nu mai ieşim în oraş cu prietenii, am spus adio la plimbările prin ţară în weekenduri, am renunţat la produsele scumpe şi inutile. Nu ne-am cumpărat haine de nu mai ştiu câtă vreme. Nu ştiu dacă viaţa poate fi mai rea”, spune Gina, care înainte de sarcină a fost director la o bancă.
Adrian şi Rodica Postelnicu, tot din Timişoara, lucrează de o viaţă la stat. Pe când s-au angajat, în urmă cu mai bine de 30 de ani, cei doi ştiau că cele mai sigure locuri de muncă sunt la stat. „Nu ne mai sunăm prietenii în străinătate, nu mai mergem în concendii extravagante, iar frigiderul e tot mai gol”, a spus Rodica Postelnicu, de 55 de ani, asistentă la o maternitate de stat.

E criză şi "la privat"

Larisa Popa şi Lucian Ţoiu sunt doi tineri timişoreni care lucrează în mediul privat. Dacă anul trecut câştigau în jur de 1.500 de euro pe lună, în prezent, venitul total cu greu mai ajunge la 1.000 de euro. „Nu o să mai plecăm în concendiu şi ne lăsăm de fumat. În supermarket luăm produse doar de la ofertă. Nu o să mai mâncăm în oraş, ci stăm şi gătim. Am tăiat abonamentele şi ne-am luat cartele. Am economisit cam 600 de lei”, a spus Larisa Popa. Lucian a trebuit să mai reducă din plimbările cu maşina, în timp ce Larisa a decis să se plimbe exclusiv pe jos.

Viitor sumbru

image

Petru Şeuşan va umple frigiderul cu mâncare din gospodărie

Petru Şeuşan, 44 ani, a lucrat în combinatul din municipiul Hunedoara 16 ani, după care a activat în construcţii. Din 2009 este în şomaj, iar în februarie anul viitor i se va termina indemnizaţia. Ca să facă faţă crizei, se pregăteşte să emigreze. „Vreau să ajung în ţările nordice. Am ales această variantă pentru că, acolo, altfel se comportă oamenii cu românii veniţi la muncă, nu e ca în Italia sau Spania”, a declarat hunedoreanul. Împreună cu soţia, cumpără carne doar o singură dată pe săptămână şi intenţionează să renunţe la abonamentele de telefonie mobilă.
Viorela Sandu, 31 ani, este educatoare în Deva, titulară pe post. Lună de lună plăteşte la bancă echivalentul în euro a circa 700 de lei, pentru apartamentul în care locuieşte. „Ca să facem faţă situaţiei, de acum înainte ne vom axa doar pe reduceri şi promoţii atunci când vom merge la cumpărături”, a precizat Viorela.

Dorina Dios va găti mâncăruri fără carne

Dorina, din Oradea, trăieşte în chirie, la stat, alături de fetiţa ei de 12 ani. Din puţinul pe care îl are, un şomaj de 280 de lei, femeia reuşeşte să-şi plătească lunar utilităţile. „Am renunţat la frigider, consuma mult curent. Am mai rămas cu două becuri. Mâncarea o ţin pe jos, în baie, că e vară şi se strică repede”, spune Dorina. Când a auzit de mărirea TVA-ului, Dorina s-a gândit cum să reducă şi puţinul pe care îl are. „Renunţ la micul dejun şi la cină, iar fata va mânca doar de două ori pe zi”, susţine orădeanca. Reţetele ei sunt simple. „Îi invit pe cei care au decis scumpirile la mine la masă. De obicei, mănânc orez fiert în apă cu sare şi supă de tăiţei, fără carne şi fără legume. Asta e reţeta crizei pentru mine”, mărturiseşte femeia.

image

Unde petrecem prima vară din „era sărăciei”

image

Codrin Orz va petrece vacanţa aproape de casă

Codrin Orz, de 35 de ani, din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, spune că dacă anul trecut şi-a petrecut concediul în străinătate, anul aceasta el şi familia lui vor sta prin împrejurimile oraşului. „Anul acesta optăm pentru un concediu în România, chiar în împrejurimile Reşiţei. Mai rămâne de văzut ce vom face“, spune Codrin Orz. Tânărul lucrează în sistemul privat şi are un băiat, iar în familia sa venitul lunar este de 2.500 de lei.
De când a auzit că se scumpeşte TVA-ul şi că îi va scădea salariul cu 25%, secretarul Primăriei Oradea, Ionel Vila, care câştigă aaproape 6.000 de lei lunar, a decretat consiliul în familie. În locul destinaţiilor de lux, familia se va mulţumi cu un concediu în zona rurală. „Trecem printr-o perioadă foarte grea şi trebuie să o conştientizăm în deplinătatea ei”, a încheiat Vila.

Mancare din grădină

Pavel Moş are 53 de ani şi este învăţător la o şcoală din judeţul Arad. Şi soţia sa, Ana, este tot învăţătoare cu o vechime de peste 20 de ani, iar cei doi au un copil în întreţinere, student. Împreună, câştigă lunar, în prezent, circa 4.000 de lei, venituri care cuprind toate sporurile de vechime şi gradele obţinute de-a lungul timpului. „La vacanţe am renunţat de mult, căci nu ne permitem. Copilul trebuie să îl ţinem la facultate, aşa că vom mânca mai mult din grădină ca să reducem cheltuielile şi vom încerca să facem economii la întreţinere. Dacă ne vor şi întârzia în continuare salariile, şi aşa diminuate, nu ştiu ce vom face”, explică Pavel Moş. (Mianda Mladin, Andreea Costea, Claudia Adjudeanu, Iulia Tudor)

24 la sută - Este cota TVA aplicată de la 1 iulie pentru toate produsele comercializate, conform deciziei Guvernului României.

25 la sută - Scad salariile pentru toţi angajaţii din instituţiile statului, cărora li s-au redus deja şi unele sporuri.

image

Pavel Moş, Arad
Dacă eram cu câţiva ani mai tânăr, nici nu mă mai uitam înapoi, aşa plecam de aici.

image

Ionica Păunescu, Reşiţa
Nu am altă posibilitate decât să plec în Germania şi să îngrijesc bătrâni.

image

Olimpia Popoviciu, Oradea
Voi tăia din porţia noastră de mâncare şi îi voi da mai mult copilului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite