Război pe bolnavi între spitalele din vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În spitalele private aparatura medicală este modernă
În spitalele private aparatura medicală este modernă

Spitalele private îi aşteaptă pe bolnavi cu condiţii hoteliere, specialişti „furaţi” de la stat şi ospitalitate occidentală.

Servicii mai bune ca la stat, cu plata în rate eşalonate până pe cinci ani. Asta le este promis bănăţenilor din partea directorilor de clinici şi spitale private pentru a da uitării sistemul public de sănătate. În vestul ţării există nu mai puţin de zece spitale-clinici private, de dimensiuni mai mari sau mai mici. Bănăţenii au de ales dacă vor să se lase pe mâna doctorilor plătiţi de la stat sau de angajatori privaţi, iar de câştigat are toată lumea. Cozile infernale din spitale, doctorii care sunt asaltaţi de urgenţe şi pacienţii care sunt lăsaţi să moară ar trebui să devină istorie, în zona de Vest a ţării apărând tot mai multe unităţi private.

Doar la Timişoara, Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal Timişoara au concurenţă serioasă din partea a două spitale private. Athena Hospital şi Hyperclinica Medlife vor să muşte o bucată cât mai mare din pacienţi, avantajele oferite fiind condiţiile hoteliere, plata în rate şi atenţia cadrelor medicale.

La spital ca la hotel

Marea noutate a spitalului Athena, care îşi va deschide porţile astăzi, e reprezentată de fertilizarea in vitro. „Pentru anul 2010 ţintim o cifră de afaceri generată de 3.000 de intervenţii chirurgicale, cu costuri cuprinse între 600 şi 3.000 de euro, respectiv din activitatea celui mai
mare Centru de Fertilizare in Vitro si Infertilitate din Romania, care ar trebui să aibă 800 de proceduri de fertilizare", a spus Ovidiu Pătruţ, directorul executiv al Athena Hospital. La ora actual, în Vestul ţării sunt deschise şase spitale private de diferite dimensiuni, de la 15 la 80 de paturi, în timp ce în restul ţării şi în Bucureşti există alte zece astfel de unităţi.

Concurenţă în două segmente

Concurenţa dintre noile spitale-clinici private se duce atât între ele, cât şi între privat şi stat. "Deschiderea unui spital privat la Timişoara este incomparabilă cu business-ul Medlife, compania noastra fiind lider de piaţă cu o prezenţă activă pe toate cele cinci segmente - ambulatoriu, spital, laborator, abonamente corporate şi asigurări medicale, atât în Bucureşti cât şi la nivel local. Cred că, în cele din urmă, dezvoltarea sistemului privat de sănătate va fi benefică și pentru stat, pentru că îl va determina să facă anumite schimbări pentru a ține pasul. Sistemul sanitar de stat va trebui, la un moment dat, să se alinieze standardelor occidentale, și să se modernizeze nu doar în ceea ce privește modul de organizare și condițiile oferite pacienților, ci și în modul de gândire și de comportament al personalului, mai ales la nivel de plati. Un prim pas în acest proces de schimbare îl va reprezenta introducerea coplății, fapt ce va însemna, pe de o parte, mai mulți bani disponibili pentru sistemul de stat, și pe de altă parte, o luptă mai strânsă pentru pacienți - deoarece vor exista persoane care vor migra către serviciile oferite de operatorii privați. Iar competiţia este normală", spune Mihai Marcu, preşedinte Consiliului de Administraţie al Medlife.

Opţiuni pentru gravide

Deşi noile spitalele private percep preţuri mai mari pentru servicii, doctorii de la stat spun că vor avea un program mai relaxat, spitalele de stat devenind o pepinieră de specialişti. Ei estimează că majoritatea timişorencelor care vor alege unităţile private vor face această opţiune pentru condiţiile hoteliere, în special când e vorba de naşteri. La Spitalul Judeţean din Timişoara se aşteaptă ca în 2010 numărul de naşteri să fie cu 10 la sută mai mic. „E bine că avem de unde să alegem, doar că e mai scump. Merg la privat pentru că vreau binele copilului meu, nu vreau să îi ajungă cutiţul la os", a spus Mihaela Creţu, o timişoreancă gravidă.

Chiar şi specialiştii de la stat se bucură de concurenţă. „Spitalul Judeţean din Timişoara are anual 50.000 de pacienţi, dar numărul lor mare ne provoacă datorii pentru că depăşim plafonul de cheltuieli. Noile spitale create ne-au lăsat fără angajaţi în ginecologie, dar asta nu e o problemă. Probabil vom înregistra un număr mai mic de naşteri”, a spus Radu Prejbeanu, directorul medical al instituţiei.

„Când e vorba de sănătatea ta nu cred că ai motiv să te mai uiţi la bani. Am avut de-a face cu spitalele de stat din Arad. Ştiu că dau un ban în plus, dar sunt tratată aşa cum se cuvine, iar condiţiile sunt foarte bune”, mărturiseşte Mihaela Viola, o arădeancă. La Timişoara, eventualii pacienţi sunt mai reticenţi cu cheltuirea banilor, însă ofertele promoţionale îi ajută să facă o decizie mai uşor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite