Studenții protestează pentru că sunt excluși din forurile de conducere ale universităților

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studentii au ancorat steaguri negre pe universitate
Studentii au ancorat steaguri negre pe universitate

Au ancorat steaguri negre în fața Universității de Vest, se pregătesc să îi trimită un bilet cu destinația Franța ministrului Educației și să ardă 23.000 de carnete de student. Membrii Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) au dat startul unui protest care va ține întreaga săptămână.

Potrivit actualei forme a Legii Educației, studenții ajung să fie excluși din cea mai importantă decizie la nivelul unei universități, alegerea rectorului. Conform legii, rectorul poate fi ales de o comisie formată din „minim 12 membri, dintre care cel puţin un student", 50% reprezentând membrii universităţii şi 50% personalităţi ştiinţifice şi academice din afara universităţii. Studentul prezent în această comisie ar putea fi un student reprezentant, dar şi un absolvent al universităţii.   

"Am putea ajunge astfel în situația în care din comisia care alege rectorul să facă parte directori de instituții ale statului, reprezentanți ai bisericii sau ai mediului de afaceri, și un singur student, proporția de reprezentativitate a studenților fiind mult prea mică", a declarat Cristian Panțir, președinte OSUT. De la decizii legate de taxe la planuri de învățământ, membrii OSUT susțin că studenții trebuie să fie reprezentați.

Potrivit noii forme a Legii Educației, universitatea alege cum își desemnează rectorul, având la dispoziție două modele: unul corporatist și unul democratic.  Studenții de la OSUT au analizat cele două modele, iar rezultatele sunt următoarele: în urma modelului corporatist, studenții ajung să reprezinte un procent de 7,6 la sută din comisie, iar în urma modelului democratic, la o universitate cu 769 de cadre didactice și 36 de studenți reprezentanți, studenții ajung să reprezinte 4,68 la sută din comisie. Situațiile sunt departe de principiile procesului Bologna, iar dreptul fundamental al tinerilor care învață în instituții de învățământ superior, de a fi reprezentați într-un procent de minim 25 la sută în toate forurile de conducere ale universități, este încălcat.

Din acest motiv, OSUT a iniţiat începând de luni, 1 noiembrie 2010, un protest pe durata întregii săptămâni. Luni a fost  Ziua Steagurilor Negre, marţi este Ziua Naţională a Studentului Reprezentant pe cale de Dispariţie. Miercuri, Daniel Funeriu va primi un bilet de avion cu destinatia Franta. Joi vor fi strânse mărturiile studenţilor din UVT cu privire la Legea Educaţiei Naţionale, iar vineri va fi Ziua celor 23.000 de carnete de student arse.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite