Simulare în Timiş pentru o intervenţie în caz de pestă porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcii pot fi purtători de pestă porcină
Porcii pot fi purtători de pestă porcină

Acţiunea este intitulată „Intervenţie în pesta porcină clasică" şi este organizată de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, sub coordonarea Instituţiei Prefectului şi a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti. Simularea se va desfăşura marţi în comuna Ciacova.

Autorităţile sanitar-veterinare vor ajunge astăzi în comuna Ciacova, unde va avea loc o simulare de intervenţie în caz de pestă porcină clasică. Acţiunea înseamnă o adevărată desfăşurare de forţe. Pe lângă prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, vor coordona simularea şi reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrul Local de Control al Bolilor Timiş.

Pesta porcină şi-a arătat „colţii" în judeţ în 2010, când moartea a peste 50 de scroafe de la o fermă a Smithfield Gătaia au pus în alertă autorităţile. Atât reprezentanţii DSV, cât şi prefectul de la acea vreme, Mircea Băcală, s-au implicat în acest caz. După testele din laborator însă, s-a dovedit că a fost vorba de o alarmă falsă. Pentru că acest incident s-a întâmplat în luna iunie, când canicula izbucnise cu o putere uimitoare, temperaturile prea ridicate au avut un efect devastator asupra celor 52 de scroafe gestante, potrivit DSV.

Suspiciuni de pestă porcină. Zeci de scroafe de la o fermă americană din Timiş au murit

Nu degeaba însă autorităţile s-au alarmat în cazul de acum doi. În 2008, fermele Smithfield România au trecut printr-o epidemie de pestă, când zeci de mii de porci de la trei ferme din Timiş au murit sau au fost sacrificaţi din cauza bolii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite