EXCLUSIV Ginecologul care refuză să facă avorturi. Vezi ce întâmplare incredibilă i-a determinat decizia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpia Oprea
Olimpia Oprea

Olimpia Oprea a decis că viaţa şi aducerea pe lume a unui copil sunt mult mai importante decât banii. În urmă cu mulţi ani, femeia a rămas însărcinată cu gemeni. Nu era momentul în care să aducă pe lume doi copii, motiv pentru care a fost nevoită să întrerupă sarcina.

În urmă cu mulţi ani, Olimpia Oprea a rămas însărcinată cu gemeni. Nu era momentul în care să aducă pe lume doi copii, motiv pentru care a fost nevoită să ia o decizie dureroasă - aceea de a întrerupe sarcina. A fost marcată de ceea ce s-a întâmplat şi nu a putut uita niciodată trauma sufletească prin care a trecut. Ulterior, a rămas din nou gravidă. Tudor este numele „minunii" care în prezent are 12 ani. „Când Tudor avea 5-6 ani, a visat la un moment dat doi îngeraşi. M-am întrebat atunci şi mă mai întreb încă, dacă nu cumva cei doi îngeraşi erau gemenii pe care nu i-am adus pe lume. Mă voi întreba mereu ce se întâmplă cu sufleţelul lor", povesteşte Olimpia Oprea.

În timpul sarcinii cu Tudor, Olimpia Oprea nu a mai făcut nicio întrerupere de sarcină, iar după ce a devenit mamă, a încercat să-şi convingă pacientele care doreau să avorteze să renunţe la ideea de a avorta. „În ultimii ani am avut o reţinere tot mai pronunţată în a face întreruperi de sarcină. Pacientelor care intenţionau să facă acest lucru le arătam embrionul la ecograf şi încercam să le conving să se răzgândească. Întreruperea unei sarcini este o traumă şi pentru noi, doctorii. Este o bucurie foarte mare când ajuţi un copil sănătos să se nască. E groaznic să întrerupi o sarcină", spune dr. Olimpia Oprea.

Timisoara: PORTRET / Olimpia Oprea vede primul zâmbet al copiilor

În 2009, Olimpia Oprea a fost dată în judecată pentru a nu fi avertizat un cuplu că există un anumit risc ca copilul lor să se nască cu sindromul Down. Procesul nu s-a terminat încă. Cazul devenind public, Organizaţia Provita Bucureşti pentru Născuţi şi Nenăscuţi a contactat-o pe Olimpia Oprea şi a sărit în ajutorul ei trimiţându-şi avocatul la proces. Acesta a fost momentul când doctorul ginecolog a luat decizia definitivă de a nu mai face avorturi. Luna aceasta, înainte de ultimul termen avut la proces, Olimpia Oprea a fost sunată şi încurajată de un preot. "Mi-a dat telefon un preot greco-catoloc şi mi-a spus că toată biserica se roagă petru mine şi-mi mulţumeşte pentru că nu am ajutat să fie omorât un copil", afirmă medical ginecolog. Ca un făcut, la doar câteva zile de la decizia de a nu mai face avorturi, doctoriţa a fost căutată de o pacientă care voia să facă o întrerupere de sarcină. "A născut cu mine, în urmă cu şapte ani, un băieţel. Acum a vrut să facă avort. Am refuzat-o însă şi i-am spus că nu mai fac. Am rămas surprins emoţionată în momentul în care pacienta mi-a spus că va păstra copilul, pentru că nu are încredere în alt medic. Zilele următoare va veni la control, iar peste câteva luni va naşte", mai spune Olimpia Oprea. Afirmă însă că va face excepţii, însă doar în cazuri majore, în care viaţa mamei ar fi pusă în pericol. 

A fondat sindicatul medicilor şi asistenţilor

Olimpia Oprea are 50 de ani. Lucrează la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Alexandru Odobescu, dar şi la unul dintre cele mai cunoscute cabinete din Timişoara. Devotată meseriei ei, a petrecut mai bine de jumătate din viaţă în maternitate, unde a înfiinţat primul sindicat al medicilor şi asistentelor din spital. Chiar ea a ajutat peste 1.000 de femei să dea viaţă copilaşilor pe care îi purtau în pântece. Nu mai ştie cu exactitate numărul avorturilor făcute, însă este fericită că acestea sunt cu mult mai puţine decât numărul naşterilor, iar cu fiecare zi care trece şi fiecare copil pe care îl va aduce de acum înainte pe lume, vor fi şi mai puţine...

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite