CAMPANIE ADEVĂRUL Medicul Margit Şerban este "îngerul" copiilor fără speranță

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Margit Şerban va vorbi la conferinţa Femina
Doctorul Margit Şerban va vorbi la conferinţa Femina

 Margit Şerban salvează vieţi, este profesor universitar şi îşi găseşte timp şi pentru atragerea fondurilor europene. Din CV-ul doctorului înţelegi, chiar dacă nu eşti familiarizat cu terminologia medicală, că persoana despre care citeşti a reuşit să se impună pe toate planurile profesionale.

A realizat intervenţii chirurgicale de excepţie, salvând nenumărate vieţi de copii, le predă la Universitatea de Medicină din Timişoara viitorilor doctori, reuşind în acelaşi timp, cumva, ca din ceas să mai stoarcă timpul necesar scrierii de proiecte prin care atrage bani europeni pentru spitalul unde profesează. Medicul Margit Şerban a fost votată în campania „Doctori cu care Timişoara se mândreşte“ atât de cititori, cât şi de juriu şi redacţia locală Adevărul, obţinând locul al cincilea în top.

Dedicată profesiei
S-a născut în 1942 şi este în prezent profesor universitar şi şeful Centrului de Transplant Medular al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara. A participat, începând cu anul 1970, la zeci de specializări şi cursuri în România şi în ţări precum Germania, SUA, Austria, Canada şi Elveţia. A condus echipa care a realizat primul transplant medular la copil din România, în anul 2002. A scris numeroase cărţi şi articole de specialitate. Este preşedinte al mai multor asociaţii şi organizaţii de profil, membru în comitetele de conducere ale Spitalului de Copii din Timişoara şi cetăţean de onoare al Timişoarei.

În prezent, Margit Şerban încearcă să-i ajute pe copiii bolnavi şi punându-le la dispoziţie, prin intermediul banilor comunitari, dotări ca în statele mult mai bogate decât România. „Acum coordonez un proiect transfrontalier, aflat în plină desfăşurare, în valoare de un milion de euro, care va însemna îmbunătăţirea infrastructurii de explorare bio-moleculară“, a declarat Margit Şerban. Dotarea cu aparatură performată va însemna o şansă în plus pentru bolnavii de hemofilie, o categorie defavorizată de pacienţi.

„Este foarte important să se atragă aceste fonduri, dar, din păcate, acest fapt a fost puţin conştientizat aici. Sunt probleme, pentru că nu am avut o experienţă anterioară cu aceste proceduri, dar şi din cauza faptului că suntem, ca număr de cadre medicale, foarte puţini şi găsim cu greu timpul necesar acestei munci suplimentare. Din păcate, în prezent se scriu prea puţine proiecte şi nu întotdeauna servesc scopului final aşa cum ar trebui, pentru că ele ar trebui în primul rând să ne ajute la achiziţionarea celor necesare astfel încât practica noastră să fie cât se poate de corectă şi modernă“, a mai precizat Margit Şerban.

Sfat pentru tinerii medici: nu renunţaţi!
Una dintre marile nemulţumiri ale medicului Margit Şerban este faptul că tot mai mulţi tineri profesionişti români în dezvoltarea cărora s-au folosit numeroase resurse, atât financiare, cât şi umane, pleacă să profeseze în alte ţări. „Un medic bun trebuie, în primul rând, să fie foarte bine pregătit teoretic, în facultate, iar mai apoi practic. Odată intrat în sistem, el trebuie să dea dovadă şi de angajament, să nu renunţe la primele dificultăţi. Munca noastră înseamnă o foarte mare responsabilitate şi mă doare să văd că nu se mai dau dovezi de solidaritate cu oamenii de pe aceste meleaguri ale noastre. Pleacă buni profesionişti, iar părerea mea este că principala cauză rămâne salarizarea neatractivă în raport cu efortul depus“, a spus medicul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite