CAMPANIE ADEVĂRUL Adrian Sava este medicul care salvează vieţi în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Sava, un doctor care nu se fereşte să spună lucrurilor pe nume
Adrian Sava, un doctor care nu se fereşte să spună lucrurilor pe nume

Chirurgul de la Spitalul Judeţean este unul dintre cei mai iubiţi doctori din Timişoara. În urma voturilor din campania "Medici cu care Timişoara se mândreşte", Adrian Sava a ajuns pe locul IV în topul preferinţelor.

Născut la Moldova Nouă, chirurgul Adrian Sava a urmat cursurile Liceului Sanitar din Arad, iar mai apoi pe cele ale Facultăţii de Medicină din Timişoara, pe care a absolvit-o în anul 1996.

„Am fost ultima generaţie care a dat examenul acela mai aspru, pe când nu erau testele grilă. Cred că examinarea ar trebui să fie puţin mai dură şi în prezent, nu prea merg grilele cu medicina, care ar trebui să fie învăţată de la maeştri, lângă care trebuie să stai şi dacă mori acolo, să prinzi meşteşugul. Nu spun că nu este importantă şi baza teoretică, dar practica e vitală şi, de asemenea, şansa de a o aplica”, a spus dr. Sava.

Specializat în chirurgie generală, medicul a rămas în Secţia 3 a Spitalului Judeţean din Timişoara după absolvirea facultăţii. A învăţat să opereze de la profesorul Constantin Nica, iar acum încearcă la rândul său să transmită mai departe cunoştinţele pe care le-a acumulat.

Medicină cu bani de acasă
Doctorul Adrian Sava, care este în paralel şi şef de lucrări la Universitatea „Victor Babeş” din Timişoara, a mers în Italia şi Belgia pentru a se specializa în chirurgia laparoscopică. „Puteţi să-i spuneţi specializare, dar a fost cu bani din buzunar. Toţi colegii cu care eram acolo veniseră pe banii spitalelor unde profesau, fiind vorba de mii de euro. Râdeau nemţii de noi, că doar românii şi ucrainenii nu aveam sponsorizări”, şi-a amintit chirurgul.

Potrivit acestuia, cele mai mari „bube” din sistem sunt metodele de practică medicală clientelară, stabilite între anumite cadre medicale şi pacienţi, cei din urmă ajungând să apeleze doar la anumiţi medici, impunând şi altora să urmeze aceeaşi traiectorie. O altă problemă indicată de chirurg derivă tot din lipsa dotărilor, ca şi multe alte dificultăţi, impunând nerespectarea protocoalelor medicale.

„Protocoalele ar trebui să protejeze medicii. Spre exemplu, noi dacă în cazul unei anumite afecţiuni trebuie să prescriem medicamentele x şi y, dar nu le avem, ne vedem nevoiţi să improvizăm. Trebuie să ai anumite condiţii ca să poţi respecta protocolul, acestea nu există, iar de asta au apărut şi multe cazuri de malpraxis. În plus, nu există condiţiile de igienă necesare, nu este personal suficient, nici măcar mobilier. Lucrurile astea obosesc medicii, şi aşa umiliţi de salariile foarte mici, de aici şi plecările în străinătate”, a precizat dr. Sava.

Chirurgul este mulţumit, în schimb, că din spate au început să vină tineri pregătiţi, promovaţi pe criterii de competenţă şi nu de vârstă, cu dorinţa de a schimba sistemul. „Nu există mândrie mai mare pentru un chirurg senior decât să vadă că o persoană pe care a învăţat-o ştie într-adevăr să lucreze”, a mărturisit medicul.

Campania „Doctori cu care Timişoara se mândreşte“ continuă
Povestea fiecărui doctor clasat pe primele cinci locuri din top va fi prezentată în ziarul Adevărul şi pe pagina de internet timisoara.adevarul.ro. Cititorii vor putea afla detalii despre cariera medicului clasat pe locul al treilea vineri, 11 noiembrie. Povestea doctorului de pe locul al doilea va fi publicată luni, 14 noiembrie, iar a celui de pe primul loc miercuri, 15 noiembrie, atunci când campania Adevărul va ajunge la final.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite